Zdravo i fino

trace-color-final-page-001

Projekt Zdravo i fino započeo je 2012. godine na inicijativu Dječjega gradskog vijeća (DGV) Grada Zaboka koje djeluje u Društvu „Naša djeca“ Zabok. Potaknuti radionicama zdravoga kuhanja za odrasle Hranom do zdravlja te sve većom konzumacijom nezdravih namirnica i pojavom pretilosti u djece vijećnici i vijećnice DGV-a u sklopu svojega programa predložili su provedbu projekta Zdravo i fino. Osim članova i članica Dječjega gradskog vijeća u projekt se uključuju i članovi i članice Dječjeg foruma DND-a Zabok te ostala zainteresirana djeca.

Cilj projekta Zdravo i fino jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece i mladih.

Nakon provedenih radionica zdravoga kuhanja za djecu 2013. godine izdana je kuharica Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle. Osim recepata zdravih obroka, kuharica obiluje informacijama i preporukama o zdravim namirnicama, kako nezdrave obroke zamijeniti zdravijim varijantama te kako potaknuti i naučiti djecu da kuhaju i sama pripremaju zdrave obroke.

kuharica_Zdravo i fino_naslovnicaDjeca su zaključila da im je kuhanje bilo najzanimljivije i najzabavnije te da se najbolje uči kroz rad. Naime, aktivnim sudjelovanjem u pripremanju jela najbolje su osjetila kakva su okusa namirnice i kako se pripremaju. Također su nam poručila: „Željela bih da se projekt nastavi da poduči djecu o zdravoj i pravilnoj prehrani. Možda da napravimo zdrave slatkiše i pića.“

Na inicijativu novog saziva Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok projekt Zdravo i fino nastavljen je u II. ciklusu 2014. i 2015. godine radionicama zdravog kuhanja i dalje uz stručno vodstvo Snježane Krpes, voditeljice radionica zdravoga kuhanja te profesorica ugostiteljskog kabineta Srednje Škole Zabok Anke Ilinčić i Renate Tršinski,  partnera na projektu i volonterki i volontera Društva „Naša djeca“ Zabok.

S djecom – članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća i ostalom zainteresiranom djecom i mladima – učenicima Srednje škole Zabok ugostiteljskog i kuharskog smjera, koji su i partneri na projektu, provode se radionice zdravoga kuhanja. Na radionicama zdravoga kuhanja djeca i mladi dobivaju korisne informacije i savjete o zdravim namirnicama i tehnikama pripreme hrane putem kojih usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te stječu zdrave prehrambene navike koje mogu primijeniti u svojoj obitelji. Također se djeca podučavaju temeljima cjelovita zdravlja, problemu pretilosti, ekološkom uzgoju te tomu da je jedan od najučinkovitijih načina prevencije prekomjerne mase i pretilosti u djece upravo zdrava prehrana, odabir zdravih namirnica u pripremi svakodnevnih obroka, ali i tjelesno kretanje, boravak u prirodi, pozitivno mišljenje i skladni međuljudski odnosi.

radionica kuhanjaradionica zdravoga kuhanja_3radionica zdravoga kuhanja_4 radionica zdravoga kuhanja_2 radionica zdravoga kuhanja_5Projekt Zdravo i fino predstavlja se učenicima u osnovnim školama putem kreativno-edukativnih radionica vršnjačke edukacije, djecu se podučava važnosti usvajanja zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te prevenciji pretilosti. Cilj prezentacija je da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, sortiranje zdravih i nezdravih namirnica te zamjene školskog jelovnika zdravijom varijantom uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja u prevenciji pretilosti. Na radionicama djeca degustiraju zdrave grickalice poput tostiranih badema i suncokretovih sjemenki, a sami imaju priliku pisati svoje poruke i slogane te je tiskan set plakata s porukama i sloganima o zdravoj prehrani i zdravlju.

DND plakati A3-page-001 DND plakati A3-page-002 DND plakati A3-page-003 DND plakati A3-page-004 DND plakati A3-page-005 DND plakati A3-page-006 DND plakati A3-page-007

Posebnost je projekta u II. ciklusu pokretanje eko-vrta Društva „Naša djeca“ Zabok gdje su djeca uz stručnu voditeljicu Mateju Štokan naučila uzgajati biljke u skladu s ekološkim načelima, odnosno vrtlariti u skladu s prirodom, bez uporabe raznih kemikalija i umjetnih gnojiva u borbi protiv kukaca štetnika. Uzgojeno sezonsko povrće i začini koristili su se u radionicama zdravoga kuhanja za djecu.

IMG_12eko vrt_2eko vrt_3eko vrt_4eko vrt_5Inovativna i originalna aktivnost bila je snimanje CD-a Zdravo i fino s dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Tekstove pjesama pisala su sama djeca, članice Dječjega gradskog vijeća, Marija Gebert i Ema Smolić te volonterka DND-a Zabok Danijela Jadan. Pjesme su uglazbili glazbeni producent Toni Eterović, koji potpisuje i aranžmane pjesama, zabočki blues glazbenik Tomislav Goluban i voditeljica Zabočkih mališana Jasenka Borovčak. Pjesme je izveo i snimio dječji zbor Društva „Naša djeca“ Zabok Zabočki mališani.

CD_knjizica 12x12.indd‘Juha’

 

‘Zelenko’

 

CD Zdravo i fino sastavni je dio kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima koja je nastala u II. ciklusu Projekta kao rezultat radionica kuhanja s djecom na temu godišnjih doba i sezonskih namirnica. U kuharici su objedinjena sva jela skuhana s djecom kroz godišnja doba u kojima se djeca imaju prilike upoznati s različitim sezonskim namirnicama, s onima koje su odlične za imunitet i zdravlje, kako proljeće, ljeto, jesen, zimu prepoznati u kuhinji i na tanjuru (namirnice, boje namirnica, način kuhanja – kratko/dugo, pirjano, na pari, pečeno/zapečeno, fermentirano (ukiseljeno) sirovo i svježe voće i povrće) … Djeca su naučila i poneku priču o začinima i začinskom bilju, gdje ih i kako uporabiti u jelima. Djeci su posebno zanimljive zdrave poslastice i napitci, pa je cijela jedna posebna cjelina kuharice posvećena upravo zdravim slasticama.

naslovnica kuhariceDjeca su sama poželjela i dalje kuhati, usvajati zdrave prehrambene navike i zdrave stilove života, pa smo nastavili projekt Zdravo i fino u III. ciklusu 2016. i 2017. godine. Ono što je klincima stvarno naj-naj … i u čemu „totalno“ uživaju jesu radionice zdravoga kuhanja, što se potvrđuje u svakome novom ciklusu projekta. Opet smo dokazali činjenicu da djeci valja dati da nešto konkretno rade i stvaraju, da se koriste „rukama“, odnosno rade praktične stvari i da je to „pun pogodak“ te da upravo tada njihovi potencijali dolaze do punog izražaja.

U III. ciklusu projekta putovali smo cijelim svijetom uz miomirisna, ukusna, zdrava i prefina jela, jer je koncept trećeg ciklusa radionica zdravoga kuhanja bio upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta. Tako je nastala naša kuharica, autorice i voditeljice radionica zdravoga kuhanja Snježane Krpes: Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta. Osim što će vas upoznati s nekim od poznatih tradicionalnih jela i kuhinja s europskog, azijskog i američkog kontinenta (i to u zdravijim varijantama), ona će vam poput atlasa kuhanja dati pregršt informacija i zanimljivosti o nekim od najpoznatijih i najzdravijih svjetskih kuhinja (europska, mediteranska, talijanska, azijska, kineska, japanska, indijska, američka…). Upoznat će vas s osamdesetak namirnica koje „pucaju od zdravlja“ te s nekim tradicionalnim jelima drugih zemalja koja su postala dijelom i naše svakodnevne kuhinje jer su prekoračila granice zemalja gdje su izvorno nastala.

naslovnica kuhariceU sklopu III. ciklusa projekta održali smo promociju CD-a Zdravo i fino i nastao je je zanimljiv spot za pjesmu „Ne treba nam šećer“, čiji scenarij i režiju potpisuje Anđelo Jurkas. Spot je snimljen s članovima i članicama DGV-a te dječjim zborom Zabočki mališani.

Promocija CD-a Zdravo i fino_1

Projekt Zdravo i fino u IV. ciklusu nastavio se u 2018. i 2019. godini s radionicama zdravoga kuhanja za djecu i mlade, kreativno-edukativnim radionicama vršnjačke edukacije o zdravoj prehrani i zdravlju za osnovnoškolsku djecu te kreativnim radionicama s djecom predškolske dobi, koje se po prvi put provode i s djecom u Dječjem vrtiću, a projekt je promoviran i izvan granica Krapinsko-zagorske županije.

radionica zdravoga kuhanja_1radionica zdravoga kuhanja_2radionica zdravoga kuhanja_3radionica zdravoga kuhanja_4radionica zdravoga kuhanja_5 radionica zdravoga kuhanja_6radionica_OŠ_7radionica_OŠ_8

radionica_vrtić_9radionica_vrtić_10Organizirana je posebna radionica zdravoga kuhanja namijenjena učenicima i profesorima Srednje škole Zabok na temu „Vegetarijanska i veganska prehrana za početnike“. Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ organizirano je u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske namijenjeno stručnim suradnicima u vrtićima, školama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama te svima koji žele utjecati na promjenu prehrambenih navika u djece i mladih radi prevencije pretilosti. „Lutkari“ OŠ K.Š. Gjalskog osmislili su lutkarske improvizacije o povrću i voću „Gusjenica“ i „Voćna salata“ koje se izvode na nastupima Zabočkih mališana u kombinaciji s pjesmama s CD-a „Zdravo i fino“ koje promoviraju zdravu prehranu, zdravlje i zdrave stilove života. U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izdana je publikacija „Živjeti zdravo u vrtiću“ u sklopu koje se nalaze ilustrirane dječje priče nastale u kreativnim radionicama DND-a Zabok: Zaboravljeni doručak, Pužić Slavek, Svađa u hladnjaku, Vodenkovići bez vode i Čuvari snova. Izdan je prigodni kalendar s djecom za 2019. godinu, koji promovira važnost konzumacije voća i povrća, pogotovo u dječjoj dobi, obojen je pano pod sloganom „Sve se može kad se hoće, a biti zdrav uz povrće i voće“ u središtu grada Zaboka te je organizirano nekoliko edukativnih šetnji za djecu u prirodi po okolici Zaboka.

02_Brokula

05_Mrkva08_Poriluk12_Limun14_Deca

šetnjaPANO_Sve se može kad se hoće, a biti zdrav uz povrće i voćeInovativna aktivnosti u IV. ciklusu projekta bila je izrada kratkog animiranog filma na temu zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika kod djece u čijem su scenariju i izradi animacija sudjelovala upravo sama djeca. Klinci su osmislili priču o superjunakinji FOODIVI koja uči djecu zdravim prehrambenim navikama i zdravom životu te je to bila podloga za kratki animirani film kojeg su naslovili „FOODIVA U AKCIJI“.

Šećer na kraju ovog IV. ciklusa projekta je nova kuharica Zdrava i fina jela Lijepe Naše. Koncept četvrtog ciklusa radionica zdravoga kuhanja bio je upoznavanje djece s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spremljenim na tradicionalni način, spajajući tradicionalno s modernim te korištenjem zdravih i sezonskih namirnica i začina na temu „Hrvatska tradicijska jela“.

kuharica- novaMrežu suradnika na projektu Zdravo i fino širimo sa svakim ciklusom pa smo uz našeg dizajnera Igora Vranješa i Marinu Skoko te fotografa Mirka Cvjetka koji nas fotografira u kuhinji dok kuhamo, gulimo, sjeckamo i degustiramo, prvo proširili s vrsnom i poznatom fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić dobitnicom i nekoliko svjetskih priznanja te ilustracijama Ivana Gatarića za naš CD Zdravo i fino. U IV. ciklusu projekta uz našu voditeljicu radionica kuhanja i autoricu svih četiriju kuharica Snježanu Krpes, priključila nam se Željka Klemenčić, gastro-novinarka i urednica portala Mrvica, koja je s nama kuhala na posljednjoj radionici kuhanja. Uz nekoliko njezinih recepata, Željka je autorica uvodnih tekstova o hrvatskim regijama u novoj kuharici Zdrava i fina jela Lijepe Naše. Kuharica Zdrava i fina jela Lijepe Naše posebna je i po tome što smo suradnju proširili i na zanimljive i maštovite ilustracije Hane Tintor, popraćene tekstom koje našoj novoj kuharici daju dodatnu čar, a sve uz lekturu Diane Greblički-Miculinić.

Mogućnost da Projekt postane prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj i pomoć u njegovoj realizaciji dali su pokrovitelji Krapinsko-zagorska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Zabok koji su sufinancirali projekt, sponzori Zagrebačka banka, dm-drogerie markt, Autocesta Zagreb-Macelj, Ljekarne Vodolšak, Zagorski vodovod, Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije te Škofina, Meditex i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Od samog početka projekta Zdravo i fino radionice zdravoga kuhanja bilo bi nemoguće organizirati bez pomoći volonterki i volontera DND-a, a u ovih nekoliko godina provedbe projekta odgojili smo i nekoliko mladih volontera i volonterki koji su nekada bili u ulogama djece ‒ vijećnika, odnosno korisnika, a danas su pravi asistenti i pomagači u radionicama zdravoga kuhanja te ostalih zainteresiranih koji su nam se priključili na našem putu: Dubravka Kolarić, Danijela Jadan, Mateja Štokan, Ana Frgec, Nikolina Tustić, Romana Turk Tisanić, Anita Ovčarić, Vesna Vučičević, Monika Topolko, Jelena Knjaz, Hrvoje Forko, Tomislav Jadan, Andreja Šagud, Anja Kolarić, Nika Iveković, Vjekoslav Flegar, Sandra Benčić, Matija Horvat, Anja Tomek, Marija Gebert, Lorena Benko, Jana Borovčak, Ivana Jurina, Luka Štokan, Zvjezdana Balija, Petra Poslek, Goranka Vlahović, Doris Tkalčević, Igor Jadan, Magdalena Škreblin, Luka Bošnjak, Gordana Maravić…

1234567Projekt Zdravo i fino jedan je od pozitivnih primjera kako djeca svojim aktivnim angažmanom utječu na promjene u svojoj sredini, provode svoje ideje, razvijaju kreativnost te pokreću i ostale vršnjake na aktivno sudjelovanje i angažman u području zdravlja i prevencije pretilosti.

U aktivnostima koje provodimo s djecom – članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća, izuzetno su nam važna njihova razmišljanja i potičemo aktivnu dječju participaciju stoga i u projektu Zdravo i fino aktivnosti planiramo na osnovu njihovih ideja i prijedloga, a posebno nam je važno što ona misle o projektu pa evo i njihovih dojmova:

„Mislim da bi sva djeca trebala kuhati i da se svi trebaju zdravo hraniti.“

„Na radionici se zabavljamo, opuštamo uz društvo i kuhinju i uživamo u pripremljenim jelima.“

„Radionice su bile super, svakome bi ih preporučila i uz zdravu prehranu možemo uživati u hrani i životu.“

„Bilo je odlično i preporučila bih svima koji imaju priliku da probaju neke od recepata.“

„Projekt Zdravo i fino mi se jako sviđa te bih htjela da se nastavi jer uči djecu o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.”

BEDŽ_1BEDŽ_2BEDŽ_3BEDŽ_4PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK OSVOJIO JE 1. NAGRADU EUROPSKE KOMISIJE „2019 EU HEALTH AWARD“

Društvo „Naša djeca“ Zabok upravo zbog svih ovih iznimnih rezultata i uspjeha odlučilo je 2019. godine kandidirati projekt Zdravo i fino na Natječaj Europske komisije za Nagradu „2019 EU Health Award“ za inicijative i projekte koji se bave promocijom zdrave prehrane, a posebno prevencijom i smanjivanjem debljine u djece i mladih. Projekt Zdravo i fino pobijedio je u kategoriji nevladinih organizacija za europsku nagradu „2019 EU Health Award“ Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih i osvojio novčani iznos od 100.000 eura, koji će se uložiti u daljnji razvoj projekta.

obesity_award1obesity_award2