TEMELJI ZDRAVLJA – KORISNI SAVJETI ZA DJECU (ALI I ZA RODITELJE)

Autorica: Snježana Krpes, voditeljica radionica zdravoga kuhanja

Da bi lakše razumio što je sve važno za tvoje osobno zdravlje, poigrajmo se igre zamišljanja…

Zamisli svoje tijelo kao kuću u kojoj stanuju tvoji organi (srce, želudac, pluća, jetra, mozak …), misli, osjećaji, potrebe i želje. U toj kući jedeš, spavaš, igraš se, odmaraš, članovi obitelji te vole i podržavaju. Prostorije su prostrane, prozračne i imaju puno svjetlosti. Osjećaš se sigurno, zadovoljno i zdravo…

IMG_5058A sad zamisli tu istu kuću, ali u drugom svjetlu. S vremenom krov kuće je počeo prokišnjavati i vlažiti zidove. Boja je počela otpadati, zidovi su mokri i cijelom kućom se širi miris vlage. Prozori su se razbili pa je u kući propuh i hladno je. Instalacije su dotrajale i ne mogu se koristiti, kuća se počela urušavati i više nije za živjeti u njoj…

_MG_5582Heureka! Da, upravo pričamo o tim dvjema kućama kad pričamo što je važno za zdravlje i kako i ti sam možeš doprinijeti osobnom zdravlju kad riječ o zdravoj prehrani.

Kad jedeš zdravo, to je kao da ti svaki dan u tvoju kuću dolazi odred za čistoću, što znači da ti je uvijek sve uredno i pregledno.

A kad jedeš loše, to je kao da ti kroz kuću stalno ordinira čopor majmuna i ne možeš ništa pronaći, stvari nisu na svojem mjestu, a još onda i oštećene i uništene.

Stoga evo nekoliko važnih informacija i savjeta kako (p)ostati zdravo dijete!

 • Smijeh, osjećaj sreće, dobro raspoloženje povoljno utječe na zdravlje. Kad se osjećaš preplašeno, zabrinuto, umorno i tužno, odmah se i lošije osjećaš.2016.12.03.Zdravo i fino_040
 • Nakon učenja i drugih školskih obveza, trebaš imati slobodno vrijeme za igru, odmor, šetnju, razne hobije poput pjevanja, plesanja, crtanja, sporta._MG_5616  Zdravo i fino CD_019
  039_IMG_9944
 • Sigurno si već čuo uzrečicu „Diši duboko!“. Pravilno (duboko) disanje (udah, zadržavanje daha, izdisaj) jako je važno za zdravlje.
 • Udisajem unosiš kisik koji pomaže da tvoje stanice dobivaju razgrađenu hranu i daju ti snagu za rad mozga, probave i za rast.
  _MG_5609
 • Izdisajem izbacuješ ugljični dioksid i čistiš organizam od različitih štetnih čestica kojih ima npr. u zraku, hrani, vodi, tlu, elektromagnetskim zračenjima u prirodi koju čovjek zagađuje.
 • Za tvoje zdravo odrastanje potrebna je pravilna prehrana te da piješ kvalitetnu tekućinu u dovoljnim količinama.
  zdravo_fino58
 • Da bi se zdravo i pravilno hranio tvoji obroci trebaju biti raznovrsni i bogati hranjivim sastojcima koji jačaju tvoj imunitet koji štiti organizam od raznih bolesti.IMG_9243
 • SvakodnevnoDaj 5“ za: cjelovite žitarice (proso, ječam, heljda, kukuruz, pšenica, integralna tjestenina, riža i kruh), mahunarke (grah, leća, slanutak),  sve sezonsko povrće, a posebno zeleno i lisnato (brokula, kelj, blitva, kupus, salate, špinat), sezonsko voće (svježe ili suho), ribu, plodove mora, juhe, maslinovo ulje, orašaste plodove i sjemenke (bademe, lješnjake, orahe, suncokret, sezam, lan, sjemenke od bundeve), vodu, prirodne sokove od voća i povrća, biljne čajeve s malo meda ili prirodnim sladilima bez bijelog šećera. Od ove hrane bit  ćeš zdraviji, otporniji na bolesti i imat ćeš super imunitet.
  IMG_5203
 • Jedi u malim količinama: loše masnoće (prerađeni maslac, margarin, sireve), hranu u kojoj su razna bojila, konzervansi i aditivi, bijeli šećer, bijeli kruh, jako slanu hranu i brzu hranu (fast food), nezdrave slatkiše i grickalice, gazirane, zašećerene i obojene sokove i napitke. Ova hrana nije ti baš super prijatelj!
 • Za zdravlje vrlo je važno kretanje i boravak na zraku. Ljudsko tijelo je stvoreno za hodanje, trčanje, šetanje, vježbanje, gibanje, penjanje, rastezanje, skakanje, vrtlarenje, igranje u prirodi.
  _MG_5601IMG_5128
 • Tvoje tijelo je poput baterije koja se danju troši, a noću puni zato je važan zdrav san i dovoljno sna, za djecu najmanje sedam do osam sati. Dok spavaš, tvoji se organi odmaraju, a stanice ti se obnavljaju. A kad smo već kod spavanja važno je još i ovo! Nije baš dobro jesti prije spavanja jer ti se onda noću organi ne odmaraju, već probavljaju tvoju kasnu večeru.

Ovi savjeti za djecu nastali su iz iskustava predavanja i radionica kuhanja u sklopu projektaZdravo i fino“.