PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK – RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „ZIMSKA I ČOKOLADNA JELA“

Radionica zdravog kuhanja za djecu u okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem održana je u znaku zime i čokolade. Kao i do sada radionica je održana u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok u veseloj, ugodnoj, zabavnoj, predblagdanskoj, ali i edukativnoj atmosferi zahvaljujući stručnoj voditeljici kuhanja Snježani Krpes te pomoći volonterki DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Danijela Jadan, Mateja Štokan, Nikolina Tustić, Monika Topolko, Vesna Vučičević, Tomislav Jadan te voditeljice projekta Jasenke Borovčak. Ovoga puta radionici je prisustvovala zamjenica župana Jasna Petek u ime Krapinsko-zagorske županije, koja nas i financijski podržava, a podršku projektu dala je Zagrebačka banka te dm-drogerie markt d.o.o u vidu svojih proizvoda. Zdravim zimskim i čokoladnim jelima umjetničku dimenziju i ovaj put dala je fotografkinja i dizajnerica hrane Maja Danica Pečanić, uz asistenciju našeg dizajnera Igora Vranješa koje će se koristiti za izdavanje nove kuharice „Zdravo i fino“.

„Zimska i čokoladna jela“ 

Radionica „Zimska i čokoladna jela“ približila je djeci-vijećnicima zimske i čokoladne obroke karakteristične za zimsko i blagdansko vrijeme. Priprema hrane zimi zahtijeva duže kuhanje, „krčkanje“ u istom loncu, pečenje kako bi zagrijavala organizam. Hrana je začinjenija, koristi se više korjenastog povrća i mahunarki, a važno mjesto u prehrani ima fermentirano (ukiseljeno) povrće (kiseli kupus, repa, cikla, krastavci) zbog svoje hranjivosti i raznolikosti.

Za zimske deserte koristi se suho voće, začini poput cimeta, vanilije, sok od korijena đumbira, kakaa i čokolade. I ovaj put smo koristili eko i zdrave namirnice tako da smo radili domaću čokoladu od kakao maslaca i kakaa u prahu, glavna dva sastojka čokolade. Djeca su saznala i priču o čokoladi koja se od davnina smatra „hranom za bogove“. Zrno kakaovca pronašli su drevno pleme Maye i kasnije Asteci  koji nisu mogli svoje obrede i slavlja zamisliti bez čokolade, a kakaovac je vrijedio cijelo bogatstvo i sredstvo trgovanja. Dragocjeno zrno kakaovca u Europu je donio Kristofor Kolumbo. U Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i zatim po cijeloj Europi čokolada i napitci od čokolade postali su popularni s dodacima šećera, cimeta, meda i ostalih začina jer je Europljanima kakaovac bio pregorak.  Početak industrijske proizvodnje čokolade započinje u Nizozemskoj kad je van Houten otkrio „prešu“ koja je  odvajala kakaov maslac od kakaa u prahu. Čokolada je zbog kakao maslaca i kakaovca  riznica minerala željeza, bakra, sumpora, potiče dobro raspoloženje te ne sadrži kolesterol, ali ne zaboravite samo one tamne čokolade bez dodataka šećera, mlijeka i ostalih sladila, maslaca, pojačivača okusa te rafinirani zgušnjivači.

Znanja o zimskim jelima, načinima pripreme te priču o čokoladi objedinili smo u bogatom jelovniku, a djeca su uživala u pripremi i kuhanju. Za doručak je poslužen voćni kruh od suhog voća i orašida, keksi od kikirikija i oraha uz topli i mirisni kakao napitak od rižinog mlijeka, a najhrabriji su probali vruću limunadu s đumbirom protiv prehlade i gripe.

Za ručak smo skuhali gustu juhu (minestrone) s mrkvom, porilukom, smeđom lećom i integralnom tjesteninom, složili mirisni zapečeni složenac od kiselog kupusa, bundeve, batata, crvenog graha s tempehom, dimljenim seitanom i tofuom te ga poslužili uz domaću kukuruznu krupicu.

Primjer zdravog obroka za užinu bili su prženi burgeri od crvene leće i svježa salata od kupusa i mrkve.

Djeci su posebno bili primamljivi i za pripremu i degustaciju slatki zdravi čokoladni i kakao deserti. U „tvornici“ zdrave čokolade napravili smo čokoladne praline maštovitih oblika, kakao čokoladne šnite, kakao kremu od suhih marelica i datulja te domaću čokoladu s lješnjacima i pistacijima koristeći kakao maslac, kakao prah i agavin sirup te smo svi zajedno uživali u zimskim i blagdanskim delicijama.

 

Odgovori