KLINCI IZ DRUŠTVA NAŠA DJECA ZABOK ODUŠEVLJAVAJU SVOJIM STREET ART INTERVENCIJAMA – ŠAHTOVI U ZABOKU DOBILI „NOVO RUHO“ ?

DND Zabok poznat je po svojim volonterskim akcijama s djecom i dugogodišnjim uređenjem i oslikavanjem grada Zaboka, a svaki put svojim originalnim idejama oduševljavaju svoje sugrađane i sve koji dođu u Zabok.

8_ policija

Članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok  aktivno sudjeluju u životu svoga grada na raznolike načine, a jedan od njih je odgoj za volontiranje u sklopu projekta „Prebaci na volontiranje!“ koji DND Zabok provodi već nekoliko godina s ciljem aktiviranja djece u zajednici.

Male volonterke i volonteri DND-a nisu mirovali niti preko ljeta, već štoviše, to je bila idealna prilika za pokretanje novih ideja i volonterskih akcija kako bismo uljepšali naš grad. Ovo je jedan od oblika aktivnog dječjeg sudjelovanja u zajednici, a prije svega kod djece razvijamo kreativnost i osjećaj da mogu svojim idejama utjecati na promjene u svom okružju, što im daje dodatno samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva, sreće i ponosa.

STREET ART INTERVENCIJE

Ideja za uličnom umjetnosti ove generacije djece ‘kuhala’ se cijelu godinu, potaknuta prošlogodišnjim predavanjem našeg street art umjetnika Tihomira Krkleca, poznatijeg kao ‘Afrika’, te zajedničkog grafitiranja zida. Nakon ovogodišnje uspješno završene volonterske akcije Kutak [od] priča u kojoj su važnu ulogu u uređenju imali upravo članice i članovi DGV-a i DF-a još su tijekom ljeta u tom prostoru odlučili ukrasiti šahtove, koji su nekako nagrđivali taj prostor. Krenulo se u osmišljavanje skica zajedno s voditeljicom likovnih radionica Anom Kaić Lacković koja je djecu dodatno motivirala na originalne ideje koje prate konfiguraciju tih šahtova i uspjeh je bio zagarantiran.

Nakon toga krenulo se u istraživanje i drugih dijelova grada Zaboka te su ideje ‘pljuštale’ sa svih strana, a odlučilo se uljepšati šahtove, betonske prepreke te jedan tzv. ‘odzračnik’ koji se nalaze u centru Zaboka točno ispred Policijske uprave Krapinsko-zagorske koja se također uključila u akciju oko čišćenja i pripreme za oslikavanje. Ovaj put su nam se uz naše forumašice i forumaše, dječje vijećnice i vijećnike DND-a priključila i ostala zainteresirana djece te naše vrijedne volonterke i volonteri, što dokazuje da zajedničkim snagama možemo puno toga lijepog i pozitivnog učiniti za naš grad i zajednicu – dodala je Jasenka.

Dva budna oka ispred policije prate sve koji prolaze, kompas im pokazuje pravi smjer, dok ih kriška naranče i lubenice podsjeća na dnevnu dozu vitamina, a mala bubamara, pčelica, kornjača i gljiva muhara okružena lišćem, bar na tren, premjeste na neku opuštajuću livadu ili šumu.

Na ovaj način grad Zabok postaje mala oaza ulične umjetnosti, a pozitivne reakcije, govore u prilog tome, da svakako fali ovakvih simpatičnih intervencija koje podižu raspoloženje i uljepšavaju samu vizuru grada.

Odgovori