ZAVRŠNA PROMOCIJA PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“

Društvo Naša djeca Zabok organiziralo je u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok završnu promociju projekta „Zdravo i fino“ te promociju kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima i CD-a Zdravo i fino.

 

Promociju projekta Zdravo i fino otvorili su Zabočki mališani, dječji zbor Društva Naša djeca Zabok pjesmom Juha s CD-a Zdravo i fino.

Predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak na početku je pozdravila sve prisutne goste i uzvanike: Ministra zdravlja Republike Hrvatske prim. Sinišu Vargu, župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i njegovu zamjenicu Jasnu Petek, saborsku zastupnicu Dunju Špoljar, djecu Dječjega gradskog vijeća, volonterke DND-a koje su sudjelovale u cjelokupnom projektu, partnere i suradnike na projektu te iskazala veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u okviru projekta „Zdravo i fino“.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr.med.dent. pozdravio je akciju Društva Naša djeca. „Usvajanje zdravih životnih navika od najmlađe dobi ključno je za očuvanje zdravlja naših budućih generacija. Iznimno me veseli da će ova kuharica i CD pomoći i roditeljima i dječjim vrtićima da se podsjete kako najzdravije i najukusnije kuhati svojoj djeci”, izjavio je ovom prigodom ministar zdravlja.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar također je imao samo riječi hvale za projekt „Zdravo i fino“. „Zahvaljujući ovom projektu, djeca koja su u njemu sudjelovala naučila su zdravo živjeti, a to će znanje danas, sutra prenijeti i svojoj djeci. To je dugoročna isplativost koju je Krapinsko-zagorska županija prepoznala, zbog čega je i financijski podržavala provođenje projekta. Na kraju krajeva, u kuharici koja je izdana ima puno zanimljivih recepata, za koje sam siguran da će se dopasti čak i onima koji trenutno možda nemaju naviku hraniti se pretjerano zdravo“, rekao je župan Kolar.

Projekt Zdravo i fino u svom drugom ciklusu 2014. i 2015. godine sastojao se od mnogobrojnih aktivnosti koje su se provodile s Dječjim gradskim vijećem, a jedna od njih su bile radionice zdravoga kuhanja za djecu koje su se odvijale upravo u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na projektu te smo iz tog razloga i izabrali ovaj prostor za završnu prezentaciju – rekla je u svom izlaganju voditeljica projekta „Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok. Bez velikog angažmana profesorica Anke Ilinčić i Renate Tršinski te volonterki DND-a Zabok i voditeljice radionica kuhanja Snježane Krpes ne bi bilo moguće realizirati radionice zdravoga kuhanja. Osim radionica zdravoga kuhanja, s djecom su se provodile i nove aktivnosti: obrada vlastitog eko-vrta, kreativne radionice u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog s ciljem izrade slogana te tiskanje seta plakata o zdravoj prehrani i zdravlju. Inovativna i originalna aktivnost bila je snimanje CD-a Zdravo i fino s dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Pjesme je izveo i snimio dječji zbor Društva Naša djeca Zabok Zabočki mališani te su na ovoj promociji izveli nekoliko pjesama s CD-a Zdravo i fino.

Voditeljica radionica zdravoga kuhanja i autorica kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima Snježana Krpes predstavila je kuharicu koja je podijeljena po godišnjim dobima, a s obzirom na to da su djeci bile posebno zanimljive zdrave poslastice i napitci desertima je posvećena zasebna cjelina te je iskazala zadovoljstvo provedbom projekta i zahvalila djeci, volonterkama DND-a, profesoricama Srednje škole Zabok te svima koji su podržali projekt.

„Nadamo se da ovo nije kraj našeg projekta nego tek početak jer je usvajanje zdravih prehrambenih navika jedan dugotrajan proces te ćemo naša znanja i iskustva prenositi i na druga Društva Naša djeca u Hrvatskoj i druge sredine kako bi se ova korisna znanja prenijela i na nove generacije djece“, izjavila je predsjednica Društva Naša djeca Zabok, Sonja Borovčak te napomenula kako će se u Zaboku i dalje organizirati nove radionice zdravoga kuhanja i pripremati još puno zdravih i finih obroka.

Za završnu degustaciju napravljen je izbor zdravih i finih jela iz kuharice prema godišnjim dobima i zdravim desertima. Poslužene su Mirisne kuglice od sjemenki suncokreta i peršina, Mediteranski namaz, Namaz od sjemenki suncokreta, Ljetni vege ražnjići s preljevom od bosiljka, Salata s bulgurom, Salata od mladih mahuna i crvenoga graha, Integralni kruh sa sjemenkama lana, Kukuruzni kruh, Pire-krema od jabuke, Torta od indijskih oraščića, avokada, limete i naranča, Rashlađen čaj od mente s limetom/limunom i listićima svježe mente i Čokoladni smoothie. I ovaj put je zdrava kuhinja prezentirana u najljepšem izdanju – uravnotežena, sezonska, raznolika, šarena, mirisna, i naravno, fina na oduševljenje svih prisutnih.

Svim sudionicima, partnerima i donatorima projekta podijeljene su potvrde i zahvalnice za sudjelovanje i pomoć u aktivnostima projekta „Zdravo i fino“.

Odgovori