UZ VOĆE I POVRĆE ZAPOČELE RADIONICE „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Održana je radionica zdravoga kuhanja za djecu iz Društva „Naša djeca“ Zabok na temu voća i povrća povodom 2021. – Međunarodne godine voća i povrća

IMG_0103Nove generacije članica i članova Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i članice dječjeg zbora „Zabočki mališani“ jedva su dočekali da se ponovo krene s radionicama zdravoga kuhanja koje su već nadaleko poznate među klincima u DND-u Zabok, a i šire.

U okviru projekta „Zdravo i fino“, koji se u Krapinsko-zagorskoj županiji provodi od 2012. godine, ističe se važnost konzumacije voća i povrća za zdravlje djece. Svaka nova generacija djece ima iste izazove vezane uz stjecanje zdravih navika jedenja i pripreme obroka. Zato ovim radionicama, kroz iskustvo djece, želimo im usaditi zdrave prehrambene navike.

Potaknuti Međunarodnom godinom voća i povrća prvu radionicu novog ciklusa projekta „Zdravo i fino“ posvetili smo upravo toj skupini namirnica, koje bi trebale biti svakodnevne u prehrani djece. Nažalost, zadnja istraživanja u Hrvatskoj ukazuju da samo jedno od tri djeteta svakodnevno konzumira voće, a jedno od petero djece povrće. Kako bismo  to promijenili i djeci osvijestili zašto svakodnevno jesti voće i povrće, bio je cilj ove radionice – istaknula je Snježana Krpes, voditeljica radionica zdravoga kuhanja.

Kombinirajući raznoliko sezonsko voće i povrće, meni radionice je, kao i uvijek, bio bogat – dva napitka: Crveni smoothie od jagoda i banana i Zeleni smoothie od ananasa i špinata, dva namaza: Namaz od avokada i Humus (namaz od slanutka), dva umaka: domaća Tofuneza i Slatkasto-ljutkasti umak, dva deserta: torta od badema s jagodama i Voćni ježeki (varijanta voćne salate) te Integralnog kruha s lanenim sjemenkama. Glavno jelo bile su Tortilje punjene namazima, svježim nasjeckanim povrćem, crvenim grahom i kukuruzom prelivene željenim umacima, a za pripremu jela koristili su se recepti iz kuharica Zdravo i fino.

„Bilo mi je drago što sam sudjelovao u ovoj radionici i naučio neke nove recepte te kako se može kuhati bez kuhanja“ – rekao je Jakov (13 god.).

„Ova radionica mi se uistinu dopala jer sva jela mogu napraviti sama kod kuće. Tema je bila voće i povrće. Svako jelo je na svoj način bilo posebno i imalo je puno vrijednih minerala i vitamina. Naučila sam neke nove načine pripreme jela te kako iskoristiti voće i povrće na najbolji i najlakši način. Najviše su mi se svidjele tortilje koje smo punili po želji te namaz humus uz kojeg smo jeli domaći kruh.“ – izrazila je svoje dojmove Sara (14 god.).

Radionica je i ovog puta okupila iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a na čelu s voditeljicom Snježanom u sastavu: Anka Ilinčić, Vjekoslav Flegar, Jana Borovčak te nove snage – nekadašnje polaznice radionica kuhanja Magdalena Škreblin i Mia Hlaban te Ana Grah u ulozi fotografkinje. Prostor za radionicu osiguran je u zabočkoj Zelenoj dvorani.

Projekt „Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani i zdravim životnim stilovima te ih informirati o problemu pretilosti u djece i mladih koja postaje jedna od bolesti sadašnjice. Osim radionice voća i povrća, u ožujku ove godine organizirana je za djecu edukativna šetnja za upoznavanje samoniklog jestivog i ljekovitog bilja koje raste u zabočkim krajevima uz stručno vodstvo Zorice Jadan, prof. biologije. Obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća započelo je još u travnju povodom Svjetskog dana zdravlja (7.4.) izradom veselih i šarenih tanjura u duginim bojama voća i povrća koje označavaju dobrobiti koje voće i povrće imaju za dječji organizam. U planu je i posjet proizvodnji egzotičnog voća i povrća na samu inicijativu djece iz DGV-a Zabok.

Odgovori