Svečano otvorenje 7. KIKI festivala pod parolom: “Kino jednakosti”!

Sljedeći će tjedan u Zagorju biti obilježen još jednim izdanjem međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI, koji se u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok i Građanske organizacije za kulturu – GOKUL od 23. do 27. travnja 2018. održava u Multimedijskom centru − kinu u Zaboku.

7. KIKI Otvorenje Kino jednakosti1

U ponedjeljak, 23. travnja s početkom u 18 sati u Multimedijskom centru – kinu u Zaboku održat će se otvorenje 7. KIKI festivala, a obilježit će ga poseban program pod nazivom „Kino jednakosti“. Kako su objasnili organizatori KIKI-ja, njihova je želja, ali i zadaća, pronaći bolji svijet za našu djecu – ako ne u zbilji, onda na velikom platnu. Smjernice za takav, bolji i pravedniji svijet ponudit će pomno odabran program filmova koji zagovaraju jednakost i pravdu u društvu, borbu protiv predrasuda i ostalih nepravdi s kojima se djeca diljem svijeta suočavaju tijekom odrastanja.  Publika će biti u prilici pogledati hrvatski film „Crvena jabučica“ redateljice Ane Horvat s temom posvajanja, film „Glava puna snova“ nizozemske redateljice Marinke de Jongh o mogućnostima mladih osoba s invaliditetom, dok film „Bango Vassil“ bugarskog redatelja Milena Vitanova prati pustolovine bugarskog dječaka i romske djevojčice. Iz Nizozemske dolaze i preostala dva filma koji će biti prikazani na svečanom otvorenju, a riječ je o dokumentarcima „Hello Sallam“ redateljice Kim Brand s temom izbjeglištva i premošćivanja kulturalnih barijera, te rasplesanom filmu redatelja Xandera de Boera „Kralj twirlinga“ o dječaku koji se bavi sportom u kojem tradicionalno sudjeluju samo djevojčice.

Filmske poslastice za sve će posjetitelje nadopuniti „Kuhinja jednakosti“, sasvim osobit catering u kojem će biti ponuđene slatke delicije koje će pripremiti vrijedni i maštoviti kuhari s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama iz udruge UNUO, predvođeni predsjednikom Vedranom Habelom.

Ovogodišnji će KIKI ponovo ponuditi obilje kvalitetnih filmova za djecu i mlade, a posebnu pozornost svakako zaslužuju film hrvatske redateljice Antonije Alamat Kusijanović nagrađivan film „U plavetnilo“ među čijim se brojnim nagradama nalazi i „Srce Sarajeva“ te nagrade na festivalima Berlinale i Oberhausen, kandidat za nagradu Oscar u kategoriji kratkog animiranog filma „Negativan prostor“ redatelja Maxa Portera i Ru Kawahate, kao i „Vodič za bivanje 12-godišnjakinjom“, film australske redateljice Tilde Cobham-Hervey, ovjenčan nagradom „Kristalni medvjed“ na festivalu Berlinale.

Bogat popratni program donosi filmske radionice za djecu i mlade – „Kako gledati film“ pod vodstvom Višnje Vukašinović, te radionicu Škole animiranog filma iz Čakovca pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić. Popratni program za odrasle uključuje stručni skup s temama „Čarolija filmskog jezika – što se može prikazati samo filmom“ i „Film i hrvatsko obrazovanje“ pod vodstvom Borisa Jokića i Višnje Vukašinović, te radionički program „Metodika nastave kratkometražnog filma“ namijenjen odgajateljima, učiteljima i profesorima pod vodstvom Ane Đorđić, profesorice XIII. gimnazije u Zagrebu i Jelene Modrić, docentice na Odsjeku montaže zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Uzbudljiv filmski tjedan u Zaboku čeka sve zainteresirane posjetitelje, za koje su programi besplatni.

 

Odgovori