Susret mladih Zabok – Krško u okviru projekta „Omladinske brigade“

U petak 22. veljače u posjet Zaboku došla je grupa mladih iz Krškog u okviru projekta Trans-nacionalna inicijativa mladih „Omladinske brigade“ koji Društvo Naša djeca Zabok provodi kao partner sa slovenskom udrugom Društvo širjenja uporabnih znanj iz Krškog u okviru programa Mladi na djelu, a u suradnji sa Volonterskim klubom Srednje škole Zabok i udrugom Gokul. Susret se održao u prostoru Zelene dvorane – Centra za mlade, a s osmero mladih iz Krškog došla je voditeljica Karmen Abram. Organizatori Društvo Naša djeca Zabok, udruga Gokul i Volonterski klub Srednje škole Zabok potrudili su se da gostima iz Slovenije bude što ugodnije u našem gradu.

Cilj je Susreta bio da mladi iz Zaboka pokažu svojim kolegama iz Slovenije materijale i prezentiraju saznanja do kojih su došli u zadnjih nekoliko mjeseci intervjuiranjem nekoliko osoba koje su bila veoma aktivne u „Omladinskim radnim akcijama“.

Osmero mladih iz Volonterskog kluba SŠ Zabok uključenih u projekt zajedno sa svojom voditeljicom Anom Frgec pripremilo je prezentaciju rezultata do kojih su došli u ovih nekoliko mjeseci – rekla je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak i koordinatorica aktivnosti u okviru projekta

U našim istraživanjima veliku pomoć su nam pružili gradonačelnik Grada Zaboka, gospodin Josip Horvatin i Josip Puh te gospođa Zvjezdana Balija, rekle su volonterke Volonterskog kluba Srednje škole Zabok i predstavile što su to uopće bile omladinske radne akcije, kako su bile organizirane, gdje su se odvijale, koje su pogodnosti imali sudionici radnih akcija i tomu slično. Zahvaljujući ustupljenim brojnim materijalima nekadašnjih „akcijaša“ mogli smo našim gostima pokazati uniforme radnih akcija, ambleme, značke, članke koje su pisali sami „akcijaši“ te ručno izrađene zidne novine.

Drugi dio Susreta bio je posvećen osmišljavanju novih radnih, odnosno volonterskih akcija koje će svaka grupa organizirati u svom gradu te će se održati jedna zajednička u Krškom. Šesnaestero mladih volontera iz obje zemlje predložilo je puno ideja koje će se na sljedećem Susretu u ožujku u Krškom još dodatno razraditi te odlučiti koje će se volonterske akcije provesti. Osim volonterskih akcija na kraju projekta planiraju se dvije izložbe fotografija u Krškom i Zaboku koje će prikazati Omladinske radne akcije i nove volonterske akcije koje će se provesti ove godine.

Odgovori