STRIP RADIONICA U DND-u ZABOK

U sklopu projekta „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas“ i programa „KIKI u gradu“ po prvi je put organizirana strip radionica

Tijekom rujna i listopada u Društvu „Naša djeca“ Zabok održana je strip radionica pod mentorstvom Irene Jukić Pranjić, strip crtačice, animatorice i ilustratorice u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok i udruge GOKUL – Građanske organizacije za kulturu.

U radionici su sudjelovali članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok te ostala zainteresirana djeca iz cijele Krapinsko-zagorske županije. Tema radionice bila je unaprijed definirana kroz program Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma koji se ove godine bave temom nasilja i odgoja za nenasilje s naglaskom na vršnjačko nasilje. Djeca su kroz ovu radionicu promišljala o situacijama nasilja koja ih okružuju i na koji se način nasilje može riješiti i transformirati u nešto pozitivno.

Likovna i strip umjetnica Irena upoznala je djecu s procesom stvaranja stripa, od početne ideje, preko kreiranja likova, pisanja scenarija do konačne realizacije. Kroz režiranje kadrova i crtanje, djeca su stvarala svoje priče, ponajviše inspirirana likovima životinja, te ih ilustrirala u strip formatu. Radovi nastali na radionici bit će izloženi u Gradskoj knjižnici u Zaboku povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta.

Radionica je provedena zahvaljujući podršci Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva kulture i medija u sklopu projekta „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas“ i programa „KIKI u gradu“ – dodaju organizatori, tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak i predsjednik GOKUL-a Nenad Borovčak. Također, kroz ovakve edukativne radionice želi se djeci dati mogućnost da upoznaju nove umjetničke izričaje koje nisu toliko dostupne u manjim sredinama koje će ih  uvelike oplemeniti, a možda nekima postati i zanimanje u budućnosti.

Dojmovi Marte, Lane i Lare govore nam kako je njima bilo na radionicama:

„Drago mi je što sam sudjelovala na radionicama o stripu jer sam naučila kako stripom prenijeti važnu poruku i kako crtati strip te što sve treba sadržavati. Sviđalo mi se što smo radili stripove na temu vršnjačkog nasilja jer je važno razgovarati o toj temi i prenijeti ljudima važnu poruku o tome koliko je nasilje loše. Zadovoljna sam izgledom svojega stripa i nadam se da ću imati još ovakvih prilika jer je strip vrlo zanimljiva umjetnost“.

„Sudjelovala sam u radionicama o stripu. Svidjelo mi se što nam je voditeljica pokazala svoj blog i neke radove. Naučila sam nove stvari i neke tehnike. Bilo mi je zanimljivo crtati s novim flomasterima koji u sebi imaju akrilne boje na crnom hameru jer to rijetko radimo. Svakako sam nešto naučila i zabavila se.“

„Radionica stripa mi se baš svidjela. Bilo mi je fora raditi s onim flomasterima pogotovo na crnoj podlozi. Tema stripa mi je isto bila dobra jer je imala važnu poruku. Jako sam zadovoljna sa svojim i ostalim stripovima i s cijelom radionicom.“

 

Komentari su zatvoreni.