SKUPŠTINA SAVEZA DRUŠTAVA „NAŠA DJECA“ I PRVA DODJELA NAGRADE „EMIL PARAVINA“ ZA PROMICANJE DJEČJIH PRAVA

U subotu 04. 12. 2021. na svojoj redovnoj Skupštini, Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske je po prvi put dodijelio jedinstvenu Nagradu „Emil Paravina“ i to DJECI za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima.

Svečanost dodjele, kao i samu Skupštinu, svojim su glazbenim nastupom obogatili „Zabočki mališani“ Društva „Naša djeca“ Zabok, zajedno s voditeljicom Jasenkom Borovčak. Skupština je otvorena uz vesele stihove Zabočkih mališanki koje su poručile: „ZATO LJUBAV BIRAJ, SAMO VOLONTIRAJ!”

Na samom početku okupljenima se obratila prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske i čestitala svima 5. prosinca Međunarodni dan volontera.

Izvještajno-programska Skupština Saveza, ove se godine, bavila aktualnom temom s kojom je cijeli svijet i privatno i poslovno suočava zadnje dvije godine. Podijeljena su iskustva s kojim sve izazovima u radu Savez DND i lokalna Društva „Naša djeca” se suočavaju u kriznim situacijama pandemije/potresa te kako odgovoriti na održivost i potrebe poslovanja.

Glavna tajnica Saveza DND-a Hrvatske Snježana Krpes i Manuela Maurović, voditeljica za prikupljanje sredstava i fundraising aktivnosti u Savezu, prezentirale teme: „Što je otpornost i kako se nositi s tim izazovom?“ te predstavile trendove o stanju u Društvima „Naša djeca“ o poslovanju u vrijeme pandemije/potresa, te ekonomskih i političkih promjena iz iskustva Saveza DND i lokalnih DND-ova.

Na Skupštini je usvojen Program rada Saveza DND i Financijski za 2022. godinu, te su udružena u Savez i nova dva Društva „Naša djeca“ koja su se priključila velikoj DND obitelji, a to su: DND Petrovsko iz Krapinsko-zagorske županije i Društvo „Naša djeca“ Zaprešić iz Zagrebačke županije.

DODJELA NAGRADE „EMIL PARAVINA” ZA PROMICANJE DJEČJIH PRAVA…

Po prvi put Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske je odao priznanje i dodijelio dječjim borcima za prava jednu posebnu nagradu – Nagradu „Emil Paravina“. Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske pokrenuo je Nagradu uz dopuštenje obitelji Paravina, sa željom da se djecu potiče na aktivno sudjelovanje u životu zajednice, participaciju s odraslima, zagovaranje jednakih prava i mogućnosti, u čast dr. sc. Emila Paravine, pedagoga, humanista, promicatelja dječjih prava i dugogodišnjeg tajnika Saveza DND, čiji je rad utjecao na dobrobit života tisuće djece i roditelja.

Gđa. Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND je predstavila je Nagradu „Emil Paravina” koja je pojasnila kako su se djeca mogla kandidirati i na koji su se način birali pobjednici. Ovogodišnje Nagrade sastoje se od statue dizajnerskog rješenja Studia 3Divine i priznanja.

Ocjenjivačko povjerenstvo djece i odraslih, na čelu s predsjednikom Antonijom Šipušićem, odabralo je onu djecu i skupinu djece koja su istinski zagovaratelji i borci za dječja prava i aktivno sudjeluju u životu škole, svojeg grada, mjesta, obiteljskom i društvenom životu, a dobitnici su:

1.) Nagradu “Emil Paravina” u kategoriji dijete pojedinac dobila je Matea Juričić, članica Dječjeg gradskog vijeća iz Svete Nedelje.

2.) Nagradu „Emil Paravina“ za skupinu djece dobili su učenici 6. b. razreda OŠ „Braća Radić“ iz Koprivnice, (Marko Periša, Matej Markovinović, Patrik Habek, Dora Pakasin, Zara Rupčić, Una Bebek, Mia Gregurina, Lea Vugrin i Sara Mikulić).

Svečanost dodjele i Skupština završena je uz pjesmu „Kad si sretan“ i „Zabočke mališane“ koji su taj dječji hit otpjevali Emilu u čast jer je jako volio tu pjesmu.

Odgovori