Projekt Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok “Zdravo i fino”

3. radionica kuhanja održana je prošle subote

Prošle subote u Ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok održana je 3. radionica kuhanja za djecu u okviru projekta Dječjeg gradskog vijeća „Zdravo i fino“ koje provodi Društvo Naša djeca Zabok. Već standardna ekipa volonterki DND-a i profesorica SŠ Zabok u sastavu Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Danijela Jadan, Mateja Štokan, Nikolina Tustić, Ana Frgec, Mirko Cvjetko na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes uživali su zajedno s djecom u pripremi zdravih i cjelovitih obroka koje u svakoj radionici pripremaju sama djeca.

Polaznici ovih radionica su članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća, a pridružile su im se i članice Dječjeg foruma „Bonkasy“ koje su se oduševile cjelokupnom atmosferom i ambijentom u kojoj se odvijaju radionice kuhanja. Ovo je dokaz koliko je važno da se djeci pruži mogućnost da ona aktivno sudjeluju u samom procesu pripreme obroka i iskustveno uče, što je jedan od najboljih načina rada s djecom.

Kao i svaki put, odabran je cjelovit, uravnotežen te sezonski zdrav i ukusan obrok. Za doručak poslužena je zagorska zljevka u slanoj i slatkoj varijanti s tofuom te svježim i suhim voćem te čaj i organski kakao napitak spravljen od zobenog mlijeka. Prije samog kuhanja, održano je kraće predavanje na temu „Prehrana i poremećaji u ponašanju i učenju djece“ kojim se djeci željelo na temelju istraživanja pokazati koliki je utjecaj prehrane na biokemijske procese u mozgu koji onda utječu na ponašanje djece, primjerice hiperaktivnost kod djece i teškoće u učenju. Dokazano je da se zdravom prehranom mogu otkloniti te poteškoće kod djece.

Nakon predavanja, djeca su se zajedno s odraslim asistenticama i volonterkama DND-a aktivno „bacila“ na kuhanje, što su jedva i dočekala, te pripremili nekoliko cjelovitih obroka – svijetlu juhu od graha i poriluka, krokete od prosa, mrkve i crvene leće, umak od gljiva, povrtni sushi, zelenu salatu s pečenom crvenom paprikom, grah salatu, zdrave grickalice od suncokretovih sjemenki te krekere sa sezamom. Naravno da ručak ne može proći bez deserta, ovaj put u tri varijante: raffaelo krema od kokosa i vanilije, voćni ražnjići sa sezonskim voćem te kanten od krušaka.

Za radionicu koristilo se je povrće iz ekološkog uzgoja, zahvaljujući donaciji Ekološkog poljoprivrednog gospodarstva Knezić iz Lepe Vesi s kojima je dogovorena i buduća suradnja na projektu „Zdravo i fino“ i posjet njihovom imanju kako bi djeca iz „prve ruke“ vidjela kako izgleda ekološki uzgoj povrća.

Djeca i volonterke DND-a na kraju su zaključili da im je svaki puta na radionici sve bolje i ljepše i „finije“ te da jedva čekaju sljedeću radionicu koja se planira krajem studenoga 2012.

Pogledajte ostale slike s radionice.. mljac 😛

 

Odgovori