Predstavljanje projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok u OŠ K.Š. Gjalskog

U okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem, jedna od aktivnosti je vršnjačka edukacija koja je započela u Osnovnoj školi K.Š.Gjalskog Zabok.

Dječje vijećnice Nika Iveković, Anja Kolarić, Ema Smolić i Marija Gebert u 4. b razredu predstavile su projekt „Zdravo i fino“ te prenijele svojim vršnjacima znanja i iskustva koje su stekle kroz radionice kuhanja i stručnih predavanja o zdravim prehrambenim navikama, prirodnoj prehrani, temeljima zdravlja u svakodnevnom životu, utjecaju prehrane na zdravlje i učenje te prevenciji pretilosti. Također su svojim vršnjacima pokazale zdrava jela koja su one same uz pomoć voditeljice kuhanja Snježane Krpes i odraslih volonterki DND-a Zabok pripremile u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok. Kroz kratku radionicu učenici su jelovnik OŠ K.Š. Gjalskog zamijenili zdravijom varijantom te su zaključili kako bi se mogli u školi zdravije hraniti.

Na kraju je uslijedilo „zdravo iznenađenje“, odnosno degustacija zdravih grickalica i slastica koje je pripremila volonterka DND-a Danijela Jadan. Djeca, učitelji i učiteljice te stručna služba Osnovne škole nisu mogli sakriti oduševljenje nakon što su probali čips od slanutka, tostirane sjemenke suncokreta, pržene bademe, integralne krekere, namaz od slanutka, muffine i kuglice od suhog voća i orašida.

Djeca su bila jako zadovoljna cjelokupnom prezentacijom, a posebno degustacijom te su napisala: „Bilo mi je lijepo. Dobro je hraniti se zdravo.“, „Bilo je predobro.“, „Molim vas dođite nam opet!“, „Bilo je super zanimljivo.“, „Zahvaljujem se na finoj hrani.“, „Hrana je bila odlična. Nisam znao da je zdrava hrana tako fina.“, „Hrana je bila odlična i želim da se ta hrana uvede u školsku kuhinju.“

Planiraju se još tri prezentacije u višim razredima kako bi se djeci još u većoj mjeri osvijestila važnost stjecanja zdravih prehrambenih navika i tjelesnog kretanja.

Bilo je baš zdravo i fino.. Baš njam njam.. 🙂

Odgovori