POSJET ZABOČKIH OMLADINACA KRŠKOM

Krajem studenoga 2013. u Krškom je održan dvodnevni susret  u okviru Projekta Trans-nacionalna inicijativa mladih „Omladinske brigade“ Društva Naša djeca Zabok i slovenske udruge Društvo širjenja uporabnih znanj iz Krškog u okviru europskog programa Mladi na djelu. Tako je osmero mladih volonterki i volontera Srednje škole Zabok s voditeljicom Anom Frgec boravilo u Krškom i nastavilo svoje aktivno druženje u okviru projektnih aktivnosti.

Omladinci su nastavili sa svojim aktivnostima te su ovaj puta održane računalne radionice za ljude starije životne dobi koji žele znati služiti se računalnom u svakodnevnom životu i ostati u koraku s modernim tehnologijama. Tako su hrvatski i slovenski omladinci svojim „učenicima“ pokazali kako ovladati osnovnim računalnim znanjima poput kreiranja e-adrese, slanja e-maila ili otvaranja facebook profila. U radionicama su uživali i mladi i stari, mladi stoga što su imali jedinstvenu priliku pokazati svoje znanje starijima od sebe, a stari što su imali vesele i ljubazne učitelje. Nakon radionice je održan i okrugli stol o volontiranju gdje su izmijenjena mišljenja o proteklim radionicama te su se sudionici u opuštenom okruženju još neko vrijeme družili.

Drugi dio dvodnevnog susreta bio je posvećen kulinarskoj radionici gdje su uloge učitelja preuzele starije slovenske volonterke, gospođe koje već dugi niz godina pripremaju tjesteninu na starinski način. Naravno omladinci su morali zasukati rukave te izraditi mlince i rezance svojim rukama. Kako su mlinci zagorski specijalitet, a i domaći rezanci su imperativ u svakom nedjeljnom ručku, zabočki omladinci su demonstrirali svoju vještinu slovenskim kolegama. Naravno, taj je rad kasnije skuhan i degustiran. Kako se projekt bliži kraju još predstoje dvije izložbe fotografija u Krškom i Zaboku gdje će se prikazati djelovanje Omladinskih radnih akcija.

 

Odgovori