POSJET SUDIONIKA 5. EUROPSKE ŠKOLE SOCIJALNE PEDIJATRIJE GRADU ZABOKU I KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI

Polaznici 5. Europske škole socijalne pedijatrije u petak, 17. lipnja 2016. godine, posjetili su Grad Zabok i Krapinsko-zagorsku županiju.

1Ovogodišnja Europska škola socijalne pedijatrije, održana u Zagrebu od 16. do 18. lipnja pod nazivom „Dijete u gradu“, bila je posvećena temi gradova prijatelja djece. Polaznici škole su u suradnji s Gradom Zabokom i Krapinsko-zagorskom županijom posjetili grad Zabok i Muzej krapinskih neandertalaca gdje su upoznati s osnovnim obilježjima naše Županije i iskustvima Zaboka u osiguravanju prava i potreba djece u sklopu Akcije Gradovi i općine prijatelji djece. Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek je u Velikoj galeriji grada Zaboka pedijatrima iz raznih krajeva Europe poželjela dobrodošlicu u KZŽ te potom istaknula “Grad Zabok i Društvo Naša djeca Zabok lideri su u promoviranju i ostvarivanju prava i potreba djece i mladih. Naš je zadatak da ovdašnje standarde pokušamo ostvariti i u svim ostalim dijelovima Krapinsko-zagorske županije te tako i u praksi pokazati da smo županija prijatelj djece.”

Tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak je dvadesetak priznatih domaćih i stranih stručnjaka iz područja socijalne pedijatrije upoznala s glavnim aktivnostima koje su DND Zabok i Grad Zabok proveli kako bi dobili status grada prijatelja djeca, ali i sa brojnim projektima koji su od tada provedeni, a u kojima su sudjelovali svi segmenti zabočkog društva. Zamjenica gradonačelnika Zaboka Nevenka Gregurić ovom je prilikom naglasila da Grad zajedno s Društvom Naša djeca posvećuje puno pažnje djeci kako bi i stariji imali bolju budućnost, a dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, predsjednica DND-a Zabok i voditeljica Radne skupine Županije-prijatelj djece Sonja Borovčak podsjetila je da je Zabok bio među prvih pet gradova u Hrvatskoj koji su postali gradovi prijatelji djece.
Organizatori Europske škole socijalne pedijatrije su Međunarodno društvo za socijalnu pedijatriju, Europska mreža gradova prijatelja djece, Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi – općine prijatelji djece”, Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za zdravlje djece, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Savez društava Naša djeca Hrvatske. Škola je imala zadaću prikazati nove teme i koncepte skrbi o ranom rastu i razvoju djece s pozicije zdravlja djece, interdisciplinarnosti, uloge šire i lokalne zajednice u ostvarivanju prava djece iz Konvencije UN-a o pravima djeteta europske i hrvatske modele provedbe programa “Gradovi i općine – prijatelji djece”. Želja organizatora iz Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” bila je da se ova vrijedna europska i svjetska iskustva i teme “Dijete u gradu” približe koordinatorima akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, predstavnicima gradova i općina, ustanova, udruga.
Tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak i voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes zadnjeg su dana 5. Europske škole socijalne pedijatrije predstavile projekt „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji je pobudio veliki interes sudionika i prijedlog da se kuharice „Zdravo i fino“ i „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ prevedu i na engleski jezik.

Odgovori