POČEO ČETVRTI CIKLUS PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Nakon uspješno provedena tri ciklusa projekta „Zdravo i fino“ i izdanih kuharica Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle, paketa kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima i CD-a Zdravo i fino te kuharice Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta Društvo „Naša djeca“ Zabok krenulo je u četvrti ciklus projekta „Zdravo i fino“

00_IMG_0041Projekt „Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života kroz radionice zdravoga kuhanja za djecu, vršnjačku edukaciju kroz edukativno-kreativne radionice s djecom u osnovnim školama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece.

RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „ZAGORSKA, VARAŽDINSKA I MEĐIMURSKA JELA“

Novi, četvrti ciklus radionica zdravog kuhanja za djecu, u sklopu projekta „Zdravo i fino“ Društva „Naša djeca“ Zabok koji se provodi s članovima i članicama Dječjeg gradskog vijeća nastavljen je u subotu 17. ožujka 2018. godine u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na Projektu. Ovom radionicom zdravoga kuhanja za djecu započeo je četvrti ciklus projekta „Zdravo i fino“ na samu inicijativu djece iz Dječjeg gradskog vijeća, odnosno nove generacije djece, koja su predložila da se Projekt nastavi. Tema ovoga četvrtog ciklusa radionica zdravoga kuhanja bit će „Hrvatska tradicijska jela“ te će se putovati po hrvatskim regijama, a s tom temom započinjemo upravo u Europskoj godini kulturne baštine.

Prva radionica u ovom ciklusu pod nazivom „Zagorska, varaždinska i međimurska jela“ okupila je iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Vjekoslav Flegar, Jana Borovčak, Luka Štokan, Tomislav Jadan na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Nastavljena je i vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

U uvodnom izlaganju o zdravim i tradicijskim jelima djeca su upoznata s  temeljima zdravlja i svim čimbenicima koji utječu na zdravlje te kako od najranije dobi prakticirati zdrave stilove života. Hrvatska kuhinja slovi kao jedna od najraznovrsnijih kuhinja na svijetu. Bogata je raznovrsnim slanim i slatkim jelima, vrstama mesa, sirevima, prilozima, varivima, pitama, tijestima, kolačima i desertima. Svaka regija ima svoju specifičnu kuhinjsku tradiciju na koju su u povijesti utjecale austrijska, njemačka, mađarska, antička, ilirska, talijanska i francuska kuhinja. Kuhinja Hrvatskog zagorja, odražava gostoljubivost zagorskog čovjeka te njemački, mađarski i turski utjecaji u nekim jelima. Tipična zagorska jela su juhe od povrća i gljiva, pite, slatke i slane savijače, strepe, zlevke, sir, putar, vrhnje, mlijeko, jaja, krumpir, jela od kukuruznog brašna i krupice, purica s mlincima, a prvak zagorske kuhinje i zaštićeno kulturno dobro su nadaleko poznati štrukli. Međimurska jela spremaju se od žitarica, a među njima je najpoznatija heljda. Krepke juhe, gulaš juhe, žličnjaci, grah i zelje, grah salata, nadaleko poznato bučino ulje, međimurska gibanica, slatkih kruhovi, orehnjače, makovnjače privlače nepca svakog pravog ljubitelja hrane. Među tradicijskim jelima Varaždina i okolice, najpoznatiji su varaždinski klipići, domaće varaždinsko zelje, bučino ulje i med od bagrema.

Kuhajući i uživajući u okusima, mirisima domaćih i zdravih namirnica te svladavajući tehnike pripreme nekih od tipičnih jela Hrvatskog zagorja, Varaždina i Međimurja na našem tradicijskom stolu ovog su se puta našli varaždinski klipići od polu bijelog i heljdinog brašna, domaći koruzni kruh, sir z vrhnjem, zljevka sa špinatom, gusta zagorska juha s vrganjima, domaće krpice sa zeljem, grah šalata s bučinim uljem, namaz od bučinih sjemenki, oraha i bučinog ulja, mramorni kuglof  s grožđicama i bademima. Najveća je atrakcija radionice bila priprema zagorskih štrukli, koje je ujedno bilo i demonstracijsko jelo za sve sudionike radionice, pod vodstvom iskusne profesorice Anke Ilinčić.

Kroz naša tri ciklusa projekta Zdravo i fino proputovali smo raznolike zemlje svijeta, od Amerike, Afrike, preko Dalekog istoka do Europe, a sad se vraćamo svojim korijenima te Zdravo i fino putovanje nastavljamo s hrvatskim jelima i otkrivamo tajne priprema tradicijskih jela naših krajeva.

 

 

Odgovori