POBJEDNIK 4. KIKI FESTIVALA JE FILM „NEODRŽIVO“

U Zaboku se od 27. do 29. travnja 2015. održavao 4. KIKI – međunarodni festival filmova za djecu u organizaciji Građanske organizacije za kulturu i Društva Naša djeca Zabok. Ove je godine KIKI Festivalu prisustvovalo preko 3000 posjetitelja – djece, učitelja i odgajatelja, najviše do sada, a Festival je bio bogat i popratnim programima.

Filmski program sastojao se od pet programa u konkurenciji, u kojima se prikazao 41 film iz 16 zemalja širom svijeta. Ovogodišnji se KIKI može pohvaliti s čak dvadeset i dva filma sa svih strana svijeta koji su imali svoju hrvatsku premijeru. Svjetsko je pak premijerno prikazivanje na 4. KIKI-ju imao  nizozemski film Mjesec, autora Marshe Onderstijn i Jordiea Roomerna, dok je hrvatski film 3.B vrijeme,  redateljice Dijane Bolanča Paulić, snimljen u  produkciji Fade In-a,  doživio svoju festivalsku premijeru. U popratnom filmskom programu posjetitelji su mogli pogledati najbolje filmove iz Latvije, nastale u produkciji Animacijas Brigade studia.

Popratni program festivala započeo je i prije službenog otvorenja, predfestivalskim aktivnostima. U Osnovnoj školi Sveti Križ Začretje održana je radionica zvuka i animacije Ottomani studia iz Italije, dok su u Društvu Naša djeca Zabok cijeli vikend djeca mogla naučiti tehnike lutka animacije koju su vodili latvijski animatori Animacijas Brigade studia iz Rige koji u svibnju slavi 100.godina postojanja. Za vrijeme trajanja festivala u sklopu projekta EDIT comics održavala se radionica stop animacije Video kluba Mursa iz Osijeka i filmska radionica udruge RARE iz Vinkovaca. U Zaboku je održana i slušaonica bajki Ivanine kuće bajki iz Ogulina, a bogat popratni program festivala uključio je i panel raspravu na temu “Programi za djecu i mlade na filmskim festivalima” kojem su prisustvovali predstavnici festivala KUKI iz Berlina, festivala SLON iz Slovenije te drugi predstavnici filmskih festivala za djecu.

Dječji žiri u sastavu Leon Lončar, Lara Herčko i Doris Tkalčević, zadnjeg su dana festivala na svečanom proglašenju poglasili pobjednika, a na dodjeli nagrade prisustvovala je zamjenica župana Jasna Petek.

Dječji žiri odlučio je glavnu nagradu dodijeliti finskom filmu „Neodrživo“ autora Richarda Björklunda. „Film nas se dojmio zato što govori o dječacima koji svojim domišljatim idejama uspiju dobiti ono što žele. Istovremeno prikazuje kako ekološki možemo doći do električne energije uz pomoć vjetra, vode i sunca. Nakon mnogo godina te ideje će prenijeti svojim unucima. Možemo reći da je poruka ove priče: Ako si uporan sigurno ćeš uspjeti!” – rekla je Lara.

Posebne pohvale dodijeljene su filmovima:„Žiceruskih autorica Tatiane i Marine Moškove. „Ovo je priča o jednoj veoma posebnoj riječi koja silazi s usana osobe tijekom telefonskog razgovora. Riječ kreće na put gradskim telefonskim žicama kako bi stigla do svog odredišta. Film Žice na zanimljiv način govori o tome kako trebamo drugima opraštati i kako ponekad zbog loše komunikacije može doći do nesporazuma” –  rekla je Doris.

Za najsimpatičniji film festivala odabran je njemački film „Zebra“. Crtić je jako smiješan i šaljiv te nas je iz tog razloga i privukao. Zebra nakon sudara u drvo mijenja uzorak na svom tijelu, što je likovno jako simpatično zamišljeno i realizirano – rekao je Leon.

Ovogodišnji KIKI nadmašio je sva očekivanja brojem posjetitelja i brojem popratnih programa, a škole se već javljaju i za sljedeću godinu tako da organizatori razmišljaju o produživanju KIKI festivala na više dana.

Odgovori