‘PARK ZA NAS’ – Dječja vijeća u Bedekovčini, Velikom Trgovišću i Zaboku učila o krajobraznoj arhitekturi

Društvo „Naša djeca“ Zabok zajedno s Dječjim gradskim vijećem u 2023. godini pokrenulo je projekt „PARK ZA NAS“ u koje je uključilo Dječja vijeća iz DND-a Bedekovčina i DND-a Veliko Trgovišće.

RADIONICE KRAJOBRAZNE ARHITEKTURE ZA DJECU
U sklopu projekta „Park za nas“ provodile su se radionice krajobrazne arhitekture za djecu koje je vodila Lucia Marušić, diplomirana krajobrazna arhitektica. Radionice su potaknule djecu na promišljanje o zelenim prostorima od makro do mikro lokacija kroz predavanje, igru, šetnje, crtanje, izradu maketa i druženje. Što su javni prostori, koja je njihova važnost te koja je uloga zelenih površina u javnim prostorima bila je glavna tema radionica. Djeca su naučila što je krajobrazna arhitektura te na koji način treba planirati parkove i zelene površine u gradskim tkivima s naglaskom na pogodnosti koju zelena infrastruktura ima za grad, zajednicu, prirodu i pojedinca. Uz stručno vodstvo krajobrazne arhitektice djeca su u svojim sredinama išla u edukativne šetnje te obilazila lokacije i pronašla primjere dobrih, ali i loših planiranja zelenih površina te davala svoje prijedloge za njihovo poboljšanje.

PREDSTAVLJENJE PROJEKTA U HRVATSKOM SABORU
„Javni gradski prostori  – ulice, trgovi, parkovi, dječja igrališta i sportski tereni trebali bi imati dovoljno zelenih površina, jer zelene površine imaju vrlo važnu ulogu, ne samo za grad, nego i za život građana. Za vrućina pružaju nam hlad dok hodamo gradom u čemu veliku ulogu imaju i zeleni koridori koji povezuju više zelenih površina drvoredom. A za kišnih razdoblja „prirodne su spužve“ koje upijaju kišu, snijeg i štetne tvari te tako sprječavaju nastanak poplava. Bioraznolikost, zeleni koridori te zelene površine pružaju nam kvalitetan način života u gradu koji ne bi smjeli nikako zapostaviti. Također, zelene površine važno su mjesto za društvene aktivnosti i socijalizaciju, pa čak i razmjenu mišljenja među građanima.“ – rekli su na nedavno održanoj Sjednici sa saborskim zastupnicima u Hrvatskom saboru Jakov Marković, dječji gradonačelnik Zaboka i Helena Ban, članica Dječjeg foruma DND-a Zabok.

ZAVRŠNO DRUŽENJE DJECE IZ DJEČJIH VIJEĆA
U sklopu Projekta organizirano je i završno druženje u Bedekovčini za Dječja vijeća Bedekovčina, Veliko Trgovišće i Zabok iz istoimenih Društava „Naša djeca“ te su djeca i voditeljice istaknuli veliko zadovoljstvo održanim radionicama, kao i povezivanjem Dječjih vijeća zajedničkim druženjem i razmjenom ideja.
Djeca su istaknula da je kod planiranja dječjih igrališta i parkova važno da su sigurna mjesta, dobro opremljena dječjim sadržajima te da imaju što više zelenila. Kada se u Gradu i Općini planira neka zelena površina vrlo je važno pitati i uvažiti mišljenje djece i građana toga grada te paziti na praktičnost i funkcionalnost samog javnog prostora.
Zaključak je da bi se svi, a posebno donosioci odluka, trebali više zalagati za planiranje funkcionalnih i kvalitetnih zelenih površina koje će doprinijeti održivom, urbanom, kulturnom i zdravom razvoju naših gradova te slušati mišljenja građana, a posebno djece.
Projekt „Park za nas“ podržava Krapinsko-zagorska županija, a proveden je u partnerstvu s udrugom Gokul, čiji godišnji program podržava Zaklada Kultura nova.

Komentari su zatvoreni.