OKOLIŠNE SUPERJUNAKINJE I SUPERJUNACI

Kako postati okolišna superjunakinja i okolišni superjunak u Društvu „Naša djeca“ Zabok

Dječji forum i Dječje gradsko vijeće DND-a Zabok s voditeljicama Nedom Novosel i Jasenkom Borovčak ugostilo je na svojoj subotnjoj radionici Ines Martinko, višu stručnu suradnicu za zaštitu okoliša u Krapinsko-zagorskoj županiji i nekadašnju članicu Dječjeg foruma DND-a Zabok.

Uz interaktivno predavanje djeca su imala priliku saznati kako smeće postaje otpad i na koji ga način možemo zbrinuti, reciklirati, a prvotno smanjiti, izbjeći i ponovno upotrijebiti. Uz razgovor o razvrstavanju otpada u kućanstvima, na zelenim otocima te opasnostima divljih i prednostima uređenih odlagališta, Ines je teoriju pretvorila u praksu.

Na primjeru vreće raznolikog otpada koju je predavačica donijela „kao poklon“, djeca su mogla provjeriti svoje znanje u selektiranju otpada u odgovarajuće kontejnere i dobiti informacije za odlaganje onih vrsta otpada za koje zeleni otoci nisu predviđeni.

Kako bi dodatno potkrijepila tvrdnju da „otpad nije smeće“, predavačica je pokazala primjere pozitivne prakse ponovne uporabe staklenki, plastičnih flaša, starih kataloga, plastičnih kutija od kremi i sl. te s djecom raspravila načine izbjegavanja stvaranja nepotrebnog otpada.

Kratkim animiranim filmom pozvala je prisutne forumašice i članice, članove Dječjega gradskog vijeća da budu „okolišne superjunakinje“ i „okolišni superjunaci“. Subotnje druženje završilo je prigodno, zbrinjavanjem prethodno razvrstanog otpada na najbližem zelenom otoku, a okolišne superjunakinje i superjunaci bavit će se i dalje ekološkim temama i poduzimati raznolike akcije kako bi sačuvali naš „zeleni planet“ Zemlju.

 

Odgovori