ODRŽANO ZAVRŠNO PREDSTAVLJANJE MEĐUNARODNOGPROJEKTA “OTROCI IN MLADI NE PRIZNAJO MEJA/ DJECA I MLADI NE PRIZNAJU GRANICE”

U subotu 16. ožujka 2013. godine u hotelu International u Zagrebu održano je završno predstavljanje uspješnog međunarodnog projekta “Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice” čiji je vodeći partner bio Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji sa slovenskim partnerima Zvezom prijateljev mladine Slovenije, Zvezom prijateljev mladine Maribor i Društvom Naša djeca Varaždin. Snježana Krpes, voditeljica projekta u Savezu DND-a Hrvatske, uzvanike je ukratko upoznala s najbitnijim odrednicama projekta u koji su bila uključena 20 Društava Naša djeca ih Hrvatske i 19 Zveza prijateljev mladine iz Slovenije. Predstavnici projektnih partnera riječju i slikom predstavili su svoje provedene aktivnosti, a Društvo Naša djeca Zabok bilo je uključeno u sve aktivnosti projekta koja su u skoro 2 godine provedbe bila izuzetno bogata.

Karin Elena Sanchez iz Zveze prijateljev mladine Slovenije podsjetila nas je na međunarodni kamp pod nazivom: „Različitost – povezanost i bogatstvo suživota uz granicu/Raznolikost – vezivo in bogastvo obmejnega sožitja“ održanogu svibnju 2012. godine. Kamp je bio namijenjen djeci od 9 do 15 godina koji su u Sloveniji uključeni u Otroške parlamente, a u Hrvatskoj u Dječja gradska i općinska vijeća. Osim kreativnih radionica kamp je bio namijenjen i druženju, međukulturalnom dijalogu, igrama i pjevanju.

Leoni Flower Finocchiaro iz varaždinskih Malih slavuja i Maja Berčić iz Dječjeg pjevačkog zbora OŠ Prežihov Voranc iz Maribora izvele su nam dvije pjesme s Dječjeg festivala „Otroci pojejo/Djeca pjevaju“ pod nazivom „Mama i tata“ te „Raček“. Nažalost, nismo mogli čuti sve pjesme s festivala, no njegova dostignuća ukratko je sažela gospođa Đurđica Dropuljić, koordinatorica Festivala zahvalivši pritom svim umjetnicima kreativcima na doprinosu u realizaciji ovog međunarodnog glazbenog događaja na kojem su izvedena 21 originalna autorska glazbena djela za djecu i mlade.

Osim kreativnih, edukativnih, interkulturalnih, filmskih i glazbenih radionica, kampova, stripova, jinglova, plakata i svega što je realizirano, izravno u radu s djecom, u projekt se željela uvrstiti i jedna znanstveno-istraživačka aktivnost o tome koja su stajališta djece prema stereotipima i predrasudama prema drugim nacionalnim skupinama koje žive u prekograničnom području dviju susjednih država Slovenije i Hrvatske.

U dijelu posvećenom Reviji jednominutnog filma „Život uz granicu“ održanoj u Zaboku u studenom 2012. vidjeli smo 5 nagrađenih filmskih ostvarenja. Na reviji je sudjelovalo 49 djece i 23 voditelja/mentora iz Hrvatske i Slovenije. Osim revijalnog dijela programa bile su u Termama Tuhelj organizirane tri radionice animacije za djecu dok je za voditelje/mentore bila organizirana scenaristička radionica. Ovom prigodom naglašeno je kako će se i nadalje nastojati njegovati filmska umjetnost u Društvima Naša djeca.

Teme koje su bile protkane kroz aktivnosti ovog projekta kao uvažavanje različitosti, interkulturalnost i antidiskriminacija provodila se cijelo vrijeme u aktivnosti „100 ljudi, 100 čudi“ koja je trajala kroz cijelo vrijeme projekta i koja je okupila više od 5000 djece i odraslih, a provodila se u 40-ak lokalnih sredina u Sloveniji i Hrvatskoj. Osim edukacije za mentore u Mariboru održane u listopadu 2011. godine, koordinatorica ove aktivnosti iz Zveze prijateljev mladine Maribor, Tadeja Dobaj, predstavila nam je najvažnija postignuća ove akcije i kroz video materijal s Kampa „Sto ljudi, sto čudi“ održanog u Poreču u listopadu 2012. godine. Na Kampu su proglašeni najbolji hrvatski i slovenski slogani protiv netrpeljivosti: „Svi smo goli pod oblekami“ i „Ja sam čovjek, ti si čovjek. Budimo zajedno ljudi.“, autorice Klaudije Petrinić iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Društvo Naša djeca Zabok dobilo je od Zveze prijateljev mladine Maribor na poklon sprejeve te će se nagrađeni slogan izgrafitirati na vidljivom mjestu u gradu Zaboku.

Na kraju konferencije svim zaslužnim pojedincima i društvima uključenim u ovaj projekt uručene su Zahvalnice za njihov doprinos ovom nadasve važnom međunarodnom projektu.

Najveća vrijednost ovog projekta već je ostvarena, sklopljena su snažna partnerstva i prijateljstva, a nove ideje samo čekaju da se pretoče u neki novi projekt na korist i dobrobit djece.

 

Odgovori