ODRŽANO SVEČANO SAVJETOVANJE AKCIJE „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“ GRADOVI I OPĆINE DILJEM HRVATSKE VIRTUALNO PRATILI PROGLAŠENJE NOVIH GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE

Grad Zabok dobio Povelju za Naj-akciju „Održivi planet kreiraj i u njemu uživaj!“ koju je provelo Društvo „Naša djeca“ Zabok s djecom, članicama i članovima Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma.

3-Povelja_Naj Akcija_ZabokU Zagrebu je u ponedjeljak, 21. prosinca 2020. godine, održano Svečano savjetovanje akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbor akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ na kojem su proglašena tri nova Grada/Općine – prijatelja djece i Naj-akcije u 2020. godini, a ovogodišnje je proglašenje proteklo u virtualnom okruženju s velikim brojem sudionika iz cijele Hrvatske.

Dobrodošlicu ispred domaćina zaželjela je prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“. Nadalje, obratili su se: gđa. Marijana Šalinović, iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, ispred Grada Zagreba pozdravila je mr. sc. Katarina Milković, zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, virtualno se obratila gospođa Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu RH, savjetovanju se pridružila i državna tajnica iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gospođa Margareta Mađerić i za kraj video-obraćanje savjetnice Predsjednika Republike Hrvatske, gospođe Jadranke Žarković.

Novi Gradovi/Općine – prijatelji djece
Ove su godine status „Prijatelj djece“ dobili Grad Novska i Općine Strahoninec i Bale. Time je Akcija postala bogatija za tri lokalne sredine koje nose ovaj prestižni status te je trenutno 79 Gradova i Općina – prijatelja djece u Republici Hrvatskoj. Taj prestižni, ali i obvezujući naslov preuzeli su gradonačelnik i načelnici novoproglašenih gradova i općina te prikladnim riječima zahvalili i obvezali se i dalje raditi u najboljem interesu djece.

Povelja Gradu Zaboku za Naj-akciju „Održivi planet kreiraj i u njemu uživaj!“
Kao i svake godine dodijeljene su Povelje i Pohvale za “Naj akcije” kojih je ove godine bilo prijavljenih 57, 30 “Naj akcija” je dobilo Pohvale, a 27 Povelje. Grad Zabok dobio je Povelju za Naj-akciju „Održivi planet kreiraj i u njemu uživaj!“, koju su osmislila djeca, članovi i članice Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok. Radi se o nekoliko volonterskih akcija kojima su djeca htjela doprinijeti smanjenju zagađenja okoliša, uljepšavanju zajednice u kojoj žive te istaknuti važnost međusobne suradnje i partnerstva, a istovremeno educirati djecu i odrasle o održivom razvoju te potaknuti i uključiti cjelokupnu zajednicu kroz volonterske akcije na aktivno djelovanje.

Povelju su u ime Grada Zaboka primile Sonja Borovčak, predsjednica KO „Grad Zabok-prijatelj djece“ i Jasenka Borovčak, voditeljica DGV-a i tajnica DND-a Zabok, koja je ujedno na licu mjesta „uživo“ i predstavila Naj-akciju.

Odgovori