ODRŽANA RADIONICA ZDRAVOGA KUHANJA U ČETVRTOM CIKLUSU PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Nastavljen ciklus radionica zdravoga kuhanja u sklopu četvrtog ciklusa projekta „Zdravo i fino“ koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem u Društvu „Naša djeca“ Zabok

1RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „GORANSKA, ISTARSKA, PRIMORSKA I DALMATINSKA JELA“ – „OD GORJA DO MORA“

Novi, četvrti ciklus radionica zdravog kuhanja za djecu u sklopu projekta „Zdravo i fino“ Društva „Naša djeca“ Zabok koji se provodi s članovima i članicama Dječjeg gradskog vijeća,  Dječjeg foruma i ostalom zainteresiranom djecom te učenicima Srednje škole Zabok nastavljen je u subotu 15. rujna 2018. godine u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na Projektu. Koncept četvrtog ciklusa radionica kuhanja jest upoznavanje djece s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spremljenim na tradicionalni način, spajajući tradicionalno s modernim te korištenjem zdravih i sezonskih namirnica i začina na temu „Hrvatska tradicijska jela“.

Druga radionica u ovom ciklusu pod nazivom „Goranska, istarska, primorska i dalmatinska jela“ – „Od gorja do mora“ okupila je iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Vjekoslav Flegar, Anja Kolarić, Jana Borovčak, Igor Jadan, Doris Tkalčević, Tomislav Jadan na čelu s voditeljicom radionica kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Nastavljena je i vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

U uvodnom izlaganju o zdravim i tradicijskim jelima voditeljica kuhanja Snježana Krpes djecu je upoznala s tipičnim namirnicama i jelima goranskog kraja i Like, Istre, Primorja i Dalmacije. Jela Gorskog kotara i Like su jednostavna i prevladava sir, krumpir, pečeni kupus, divljač, gljive, šumsko voće i med. Istarska i primorska kuhinja poznata je po šparogama, maneštrama (juhama na žlicu), tjesteninama, tartufima (aromatičnoj vrsti gljive) te obilju morskih plodva, školjaka i ribe. Mediteranska kuhinja i dalmatinska spiza (hrana) spoj je tradicije, glazbe (uz dobro jelo uvijek ide i dobra pjesma) i kulinarskog umijeća. Riba, hobotnica, sipa, muzgavci, lignje, samoniklo bilje, povrće (blitva, rajčica, krumpir, bob, mahune, patlidžan), maslinovo ulje, pašticada, rižoto, šalša (umak od rajčice) omiljena su dalmatinska jela i namirnice.

U ovoj radionici kuhanja povezali smo sve namirnice i okuse od gorja do mora. Doručak smo započeli goranskim smoothiejem od borovnica i štrudlom, spremljenom po tradicionalnoj recepturi. Napravljen je i soparnik, domaće jelo od blitve i tijesta, zaštićenim na UNESCO-ovoj list. Uz istarski kruh sa sjemenkama suncokreta, bundeve, lana i sezama poslužili smo domaći pekmez od šljiva spravljenog u Lici, džema od smokava i naranče tipičnih za Dalmaciju te pekmezom od borovnica iz Gorskog kotara.

Posebno smo se zabavili spravljanjem istarskih pljukanaca (vrsta valjuškaste tjestenine), zadebljanog trbuščića i tanjih rubova. U dalmatinska jela uvrstili smo i spremili otočku juhu od rajčice, salatu od hobotnice, zapekli smo hobotnicu i na starinski način s krumpirima, kaparima i začinima (majčina dušica i kadulja), napravili šalšu od svježe rajčice i luka te pohanu (friganu) srdelu u sezamovim sjemenkama i pire krumpirom s češnjakom i salatom od rikule, luka, krastavaca, slanutka i kockica dalmatinskog sira. Za desert smo se odlučili na kroštule, pečeno tijesto u obliku mašnica i sočnu primorsku pitu s rogačem, jabukama i višnjama.

I na ovoj radionici pripremali smo glavno demonstracijskog jelo – dalmatinski rižoto s kozicama i lignjama. Poseban gost radionice bio je kuhar Luka Bošnjak iz Šibenika koji nam je otkrio i pokazao sve kuharske trikove potrebne za skuhati pravi dalmatinski bijeli rižoto. Osim kvalitetne debele i okrugle riže, za dobar rižoto potreban je riblji temeljac, kozice, lignje, crveni luk i začini.

U sklopu projekta „Zdravo i fino“ osim radionica zdravoga kuhanja planira se i vršnjačka edukacija u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog u Zaboku i još nekim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji kako bi se i ostalu djecu poučilo blagodatima zdrave prehrane i usvajanju zdravih prehrambenih navika, dok se sljedeća radionica zdravoga kuhanja planira u prosincu 2018. Sve aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ ne bi bilo moguće realizirati bez financijske podrške Krapinsko-zagorske županije i naših stalnih suradnika Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, Srednje škole Zabok, Škofine i Meditexa.

 

 

 

 

Odgovori