OBILJEŽENO 70 GODINA UNICEFA

Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok i dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske povodom 70 godina UNICEF-a dobila je prestižno priznanje „Prijateljica generacijama djece“

70g_unicef_210_valentina-otmacic-i-sonja-borovcakNa proslavi održanoj povodom sedamdesete obljetnice osnutka UNICEF-a 11. prosinca okupili su se brojni UNICEF-ovi podržavatelji, suradnici i djeca. Predstavom nadahnutom pričom o čarobnjaku iz Oza ispričana je priča o sedamdeset godina UNICEF-a s naglaskom na postignuća u Hrvatskoj. Iste večeri dodijeljena su i UNICEF-ova priznanja za doprinos skrbi o djeci Prijatelj/Prijateljica generacijama djece vodećim domaćim stručnjacima i zagovornicima za prava djece: Sonji Borovčak, dr. Juliju Meštroviću, Jasenki Pregrad, Eriki Spirić i Stani Vereš.

Sonja Borovčak za svoju dugogodišnju skrb o djeci kao predsjednica DND-a Zabok, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, saborska zastupnica i županica Krapinsko-zagorske županije prepoznata je od strane UNICEF-a kao osoba koja je utjecala na važne promjene za dobrobit djece što je i cilj da lokalne zajednice skrbe na najbolji mogući način o djeci. Upravo svojim radom i postignućima kroz organizacije civilnog društva i regionalnu samoupravu pokazala je kako je važno da djeca u svojim zajednicama i sredinama bez obzira gdje žive dobe svu skrb koja im je potrebna za sigurno i bezbrižno odrastanje.

UNICEF je osnovan 11. prosinca 1946. kako bi osigurao hranu, odjeću i zdravstvenu skrb milijunima djece koja su nakon Drugog svjetskog rata živjela u nezamislivo teškim uvjetima.
„UNICEF-ove aktivnosti su utkane u našu povijest i borbu za preživljavanje i razvoj djece u Hrvatskoj. Jedna od prvih pošiljki UNICEF-ovih paketa humanitarne pomoći stigla je upravo u naše krajeve. Sir jarko žute boje, besplatni mliječni obroci u školama, sapun, mnogima mrsko riblje ulje, ali i prva čokolada – to je bio UNICEF”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

S vremenom je UNICEF počeo ulagati u trajna rješenja kako bi se osigurale strukturne promjene. Ulaganja u prve moderne mljekare i tvornicu penicilina, osiguravanje kvalitetne edukacije za medicinsko osoblje i druge stručnjake, stotine bicikala i automobila za patronažnu službu dali su rezultate. Smrtnost novorođenčadi drastično je smanjena, iskorijenjene su bolesti za koje danas mnogi i ne znaju da su harale našim krajevima, poput malarije, škole su postale kvalitetnije i opremljenije tada suvremenim nastavnim priborom.

UNICEF je bio prva međunarodna organizacija koja je ratne 1991., i prije međunarodnog priznanja Hrvatske, otvorila svoj Ured za krizne situacije kako bi se osigurala humanitarna pomoć i psihosocijalna podrška djeci i njihovim obiteljima. Nakon završetka Domovinskog rata u našem su fokusu druge teme – obrazovanje o opasnostima od mina, rodilišta prijatelji djece i brojne druge. Među najupečatljivijima su bile akcije „Stop nasilju među djecom”, „Svako dijete treba obitelj” i „Prve tri su najvažnije”, kojima smo nastojali potaknuti društvo potrebe djece stavi na prvo mjesto.

„Sedamdeseti rođendan UNICEF-a prilika je da se prisjetimo naših postignuća, ali i trenutak da prikupimo snagu i energiju za izazove koji su pred nama. To su ozbiljne godine i bogato iskustvo. Ono nas je naučilo da ne postoje čarobna rješenja, ali i da snaga promjene koja će svijet učiniti boljim mjestom za djecu počiva u svakome od nas”, izjavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U sljedećem programskom razdoblju UNICEF-a u Hrvatskoj u fokusu će biti predškolski odgoj i obrazovanje. Želja nam je osigurati obrazovanje i ostvarenje punog potencijala – za svako dijete.

70g_unicef_212

Fotografije: Bojan-Haron Markičević.

Odgovori