RADIONICOM ZDRAVOG KUHANJA ZAPOČEO NOVI – V. CIKLUS PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Održana je prva u nizu radionica zdravoga kuhanja za djecu iz Društva „Naša djeca“ Zabok kojom je započeo V. ciklus nagrađivanog projekta „Zdravo i fino“

Nove generacije članica i članova Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma s nestrpljenjem su iščekivali radionicu zdravoga kuhanja koje su već nadaleko poznate među djecom u Zaboku, a i šire. Radionica je i ovog puta okupila iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes u sastavu: Anka Ilinčić, Vjekoslav Flegar, Jana Borovčak, Igor Jadan, Anja Kolarić, Mia Hlaban, Melita Hršak, Ana Grah i Lana Repovečki. Svojim fotografskim okom sve je zabilježio Mirko Cvjetko, koji je također uz nas od prvih radionica 2012. godine, a prostor za radionicu osiguran je u zabočkoj Zelenoj dvorani.

Glavna tema radionice bila je predstaviti djeci namirnice, tehnike pripreme hrane i tehnike rezanja, a opet sve u skladu sa sezonskim principom i uravnoteženim obrocima. Ovaj ciklus radionica bit će svojevrstan praktikum, jer je vrlo važno da se djeca kroz vještine potrebne u kuhinji i tehnike kuhanja i pripreme hrane, upoznaju sa zdravim (i finim) obrocima. Za prvi praktikum demonstrirali smo različite tehnike rezanja povrća na štapiće i trakice za rižoto u woku, kolutove i polumjesece za pizzu, veće komade voća i povrća (primjerice za juhu od cvjetače i celera ili desert za kremicu od kuhanih jabuka i narančinog soka) i ribanje. Od načina kuhanja demonstrirani su: kratko prženje povrća za wok, kuhanje pod tlakom riže za rižoto, pečenje pizze u pećnici, tostiranje badema i sezama, blendanje zdravih proljetnih smoothieja od banane i maslaca od kikirikija i od banane, špinata, naranče, miksanje krem juhe i kremice za desert te kratko kiseljenje sezonske salata od crvenog radiča, matovilca i komadića svježe paprike. Djeca su puno naučila, zabavila se i bilo im je slasno, a to je najvažnije kod radionice – dodala je voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes.

Dječji vijećnici i forumašice podijelili su s nama svoja iskustva i dojmove: „Bilo mi je fora što smo kuhali na wok tavi i što smo pekli pizzu. Od jela mi se posebno svidjela juha od cvjetače, krema od jabuke i wok, te bi ubuduće htio da proučavamo tehnike kuhanja.“ – rekao je Jakov M. „Radionica kuhanja je bila jako zanimljiva i poučna. Naučila sam nove tehnike kuhanja i rezanja koje će mi dobro doći u životu. Na radionici kuhanja smo imali priliku probati razne namirnice koje možda nismo imali priliku probati (npr. seitan). Također imamo priliku probati razna nova jela koja su zdrava, a zapravo fina.“ – nadovezala se i Helena. „Na radionici zdravoga kuhanja bilo mi je jako lijepo. Ne samo da sam se zabavio i kasnije najeo nego sam i svašta novo naučio. Prvenstveno su mi se svidjele nove tehnike kuhanja i pečenja, ali i načini na koje smo ih proveli. No, nije samo da sam se upoznao sa samim tehnikama, nego i s nekim novim namirnicama koje su mi se jako dopale i svidjele. U svakom slučaju, ovo iskustvo neću zaboraviti te se svakako nadam još jednoj novoj radionici.“ – zaključio je Jakov K.

Projekt „Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova životna putem radionica zdravoga kuhanja, vršnjačkom edukacijom kroz edukativno-kreativne radionice s djecom u osnovnim školama te informirati o problemu pretilosti u djece i mladih koja postaje jedna od bolesti sadašnjice. U partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske organizirat će se Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u Osijeku i Šibeniku na kojem će eminentni stručnjaci iz ovog područja podijeliti znanja i najnovija istraživanja i informacije te primjere dobre prakse kako bi zajedničkim snagama utjecali na promjene u usvajanju zdrave prehrane, zdravih stilova života i prevenciji debljine u djece i mladih. „Zdravo i fino“ svakako je primjer dobre prakse u promociji zdrave prehrane i zdravih životnih stilova te je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponovo prepoznalo Projekt kao jedan od važnih projekata koje je financijski i podržalo.

Komentari su zatvoreni.