NACIONALNI FORUM DJEČJEG VIJEĆA EUROCHILD HRVATSKE POKRENUO PROJEKT „AKTIVIRAJ PROMJENU U SVOJOJ ZAJEDNICI“

Predstavnice Dječjih vijeća Tuhlja – Mihaela Medvedec, Pregrade – Paola Sekušak i Zaboka – Sara Premerl Peštaj, članice su Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske (NEF Hrvatska)

U prosincu 2019. godine u Opatiji je održan konstituirajući susret Nacionalnog foruma dječjih vijeća Eurochild Hrvatske, a Društvo  „Naša djeca“  Opatija koordinator je NEF mreže za Hrvatsku.  NEF Hrvatske čine djeca vijećnici iz Jastrebarskog, Nove Gradiške, Opatije, Velike Gorice, Čabra, Varaždina, Tuhlja, Pregrade, Zaboka i MMS pravobraniteljice za djecu.

Sudionici susreta donijeli su zaključke u kojima su izražene potrebe djece koje predstavljaju smjernice za provedbu projekta participacije te navode da je sudjelovanje djece ključ poštivanja dječjih prava, da je potrebna edukacija odraslih kako komunicirati s djecom, susreti djece i odraslih gdje će odrasli osvijestiti probleme djece, partnerstvo odraslih i djece, zalaganje da dječja participacija bude novi poticaj europskoj demokraciji, kako treba poticati digitalno građanstvo kod djece.

Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochilda omogućuje djeci i mladima ostvarivanje dječjih prava: pravo na izražavanje vlastitog mišljenja o svim stvarima koje se na njih odnose te pravo uvažavanja njihovog mišljenja od strane osoba koje odlučuju o pitanjima vezanim za život djece i mladih na lokalnom, nacionalnom i Europskom nivou. Djeluje u nekoliko europskih država: Estoniji, Hrvatskoj, Malti, Rumunjskoj i Ukrajni. Razvoj kulture sudjelovanja predstavlja snažan oblik vježbanja demokracije  za odrasle i za djecu. Sudjelovanje predstavlja temeljno načelo ljudskih prava. 

 „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“
Na Javni poziv AD-HOC akcijske projekte 2020. godine kojeg je objavila Zaklada Slagalica ispred konzorcija koji upravlja Fondom za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u okviru EGP i Norveških financijskih mehanizama Društvo „Naša djeca“ Opatija prijavilo je projekt pod nazivom „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“ Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske.

Za razvoj građanske kompetencije nije dovoljno da djeca samo poznaju ljudska prava, političke koncepte i procese, već im je potrebno omogućiti prakticiranje demokratskih načela unutar školskoga života i društvene zajednice. Ovim projektom želi se omogućiti obrazovanje za dječja prava, demokratsko i digitalno građanstvo djeci članovima NEF-a, vijećnicima DV-a i mentorima kroz neformalni oblik obrazovanja. Predviđene aktivnosti su: Edukativne interaktivne online radionice  „Pucam od znanja“; Online kampanja „Dječja prava na prvom mjestu“; Online susret članova NEF-a s donosiocima odluka na lokalnom, nacionalnom nivou i EU parlamentarcima iz Hrvatske.

Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima korisnici će povećati građanske i digitalne kompetencije, senzibilizirat ćemo djecu i odrasle za potrebu uključivanja djece u procese odlučivanja od lokalne do EU razine. Projektom ćemo doprinjeti umrežavanju članova NEF-a i vijećnika dječjih vijeća iz raznih dijelova Hrvatske.

Projekt „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici – Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske“ podržan je s 4.455 Eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

U okviru projekta predstavnice iz Opatije sudjelovale su na online Generalnoj skupštini Eurochild organizacije te su imale online sastanak s gospođom Dubravkom Šuicom, EU parlamentarkom, potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju koju su upoznale s radom NEF-a Hrvatske, projektom „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“ te pozvale na sudjelovanje na zajedničkom ZOOM sastanku što će se u okviru projekta održati u kolovozu 2020. godine.

Članice NEF Hrvatska Mihaela Medvedec, Paola Sekušak, Sara Premerl Peštaj i voditeljice Dječjih vijeća Snježana Romić iz Tuhlja, Jasna Vnuk iz Pregrade i Jasenka Borovčak iz Zaboka već intenzivno prolaze interaktivne radionice na kojima djeca „mapiraju zajednicu“,  osmišljavaju pitanja za panel diskusije na teme dječje participacije, a bit će posebno aktivne tijekom ljeta zajedno s djecom iz Dječjih vijeća i osmišljavati poruke, kampanje na temu „Dječja prava na prvom mjestu“ te će se sastati s donosiocima odluka ne samo u svom gradu ili općini nego i s EU parlamentarcima kako bi još u većoj mjeri utjecali na promociju i poštivanje dječjih prava, dječjeg mišljenja i aktivne dječje participacije.

Odgovori