MULTIKULTURALNE RADIONICE U DND-u ZABOK

Društvo „Naša djeca“ Zabok s Dječjim gradskom vijećem i Dječjim forumom uključio se u projekt Saveza DND-a Hrvatske „Djeca OKO nas“.

U sklopu projekta „Djeca OKO nas“ Saveza DND Hrvatske s Dječjim gradskim vijećem i Dječjim forumom u DND-u Zabok provodili su niz radionica na teme kulturnog identiteta, kulturnih normi, nacionalnih manjina, nacionalnog identiteta, stereotipa i predrasuda, prihvaćanja različitosti, multikulturalizma…

Cilj projekta „Djeca OKO nas“ je odgoj za obrazovanje o dječjim pravima, identitetu nacionalnih manjina i multikulturalizmu kako bi se kod djece povećala informiranost i znanja o dječjim pravima, identitetu nacionalnih i manjinskih skupina koje žive u različitim hrvatskim regijama, prihvaćanje različitosti, razumijevanje i očuvanje nacionalnih, lokalnih i kulturoloških identiteta, ljudska prava i aktivno građanstvo.

Radionice je vodila Zvjezdana Balija te su djeca kroz različite aktivnosti od upoznavanja samih sebe, promišljanja o različitostima i sličnostima među narodima, kulturama, nacionalnim manjinama, kroz pjesmu, nošnju, hranu, različite običaje učili i o međusobnoj suradnji i toleranciji. Na posljednjoj radionici pod nazivom „Vaš savršen svijet“ trebala su osmisliti idealni planet za život.

Interkulturalna radionica – Upoznajmo Tursku!

Uoči Dana Europe, u suradnji s Mrežom udruga Zagor organizirana je interkulturalna radionica pod nazivom Upoznajmo Tursku! koju je vodila Evin Arslan, ESS volonterka iz Turske koja se trenutno nalazi u Zaboku. Evin je pomagala Lucija Mrzlečki, studentica turskog jezika koja je prevodila prezentaciju s turskog na hrvatski tako da su djeca imala priliku slušati turski jezik.

Evin im je ispričala o znamenitostima Turske, o tradicionalnoj likovnoj umjetnosti „Ebru“, naučili su nekoliko osnovnih riječi na turskom, turcizme koji se koriste kod nas, pokazala im je tradicionalnu tursku nošnju i poznata turska jela: „simit“, „baklava“, „lahmacun“. Pogledali su film o  znamenitostima Turske, o festivalu tulipana u Istanbulu, slušali popularne turske pjesme i gledali dječji turski film „Octopus“ s prošlogodišnjeg 10. Kiki festivala.

Evin je djeci objasnila kako se priprema turski čaj, a demonstrirala je i pripremu prave turske kave. Za kraj su odigrali tradicionalnu dječju igru „Körebe“, otplesali tradicionalni turski ples „Damat Halayı“ te degustirali poznate turske slatke delicije – „lokum“ i „tulumbu“ i pili turski „nar čaj“.

Komentari su zatvoreni.