JUICE RADIONICE DND-a ZABOK U OSNOVNOJ ŠKOLI K. Š. GJALSKOG

Društvo Naša djeca Zabok započelo je s provedbom radionica u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok u okviru Juice projekta  i projekta „Budi neovisan“ koji se ovo proljeće provodilo s članovima Dječjeg foruma Bonkasy i Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok. Voditeljica radionica je Jana Borovčak, bivša forumašica i volonterka DND-a Zabok.

Juice projekt se bavi prevencijom i suzbijanjem alkoholizma među djecom i mladima. Glavni mu je cilj promicanje opasnosti konzumiranja alkohola i organiziranje bezalkoholnih zabava za djecu i mlade.Sastoji se od tri edukativne radionice, Parlaonice i Juice partyja.

Za učenike 7. d razreda organizirane su 3 juice radionice kroz koje su učenici raspravljali o tome što je alkohol, o svojim iskustvima s alkoholom te o posljedicama i štetnosti prekomjerne konzumacije alkohola. Raspravljalo se i o tome na koji način bi škola, političari, roditelji i mladi mogli i trebali voditi brigu o konzumaciji alkohola među mladima. Na kraju je zaključeno da svi imaju jednako važnu ulogu i odgovornost u prevenciji alkoholizma i brizi o mladima. Također se raspravljalo i o posljedicama koje dolaze s alkoholom kao što su tučnjave, nasilje, a nažalost i do nekih nesretnih događaja. Tijekom radionice učenici su se i zabavljali igrajući igre pod nazivom Alkotest: „Petlja mi se jezik“, „Imam dvije lijeve ruke ili noge“, „Više ne znam ništa“ što se učenicima jako svidjelo. Juice radionice provodit će se i u ostalim 7. razredima nakon čega će uslijediti Parlaonica na temu „Postoji li dobra zabava bez alkohola?!“ U okviru Dječjeg tjedna organizirat će se kazališna predstava Mamurluk koja je osmišljena za borbu protiv alkoholizma za sve više razrede OŠ K.Š. Gjalskog.

Učenici su iskazali zadovoljstvo realiziranim radionicama i novim iskustvom koja su stekla kroz ovakav način rada te izdvajamo nekoliko njihovih dojmova: „Radionice su mi se sviđale, korisne su za nas, za našu budućnost, zabavne su istovremeno, možemo govoriti i iznositi naša mišljenja i pričati što je dobro, a što loše. Radionice nas potiču na razmišljanje za ubuduće, ali se i smijemo na radionicama pa je zabavnije.“; „Sve tri radionice su mi se jako svidjele jer smo o ozbiljnim stvarima razgovarali na zabavan način. Mislim da bi trebalo biti još takvih radionica.“

Odgovori