Forumašice Dječjeg foruma Zabok na jubilarnom 20. susretu Dječjih foruma Hrvatske

1U organizaciji Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske održan je 20. susret Dječjih foruma Hrvatske na temu „Dječji forumi u prilog promicanja socijalne uključenosti te očuvanja nacionalnog i lokalnog identiteta“ u Poreču od 24. do 26. kolovoza.

Susret se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Udruge gradova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Grada Poreča i Zvjezdarnice Višnjan, a u partnerstvu s odgojno obrazovnim i rekreacijskim centrom VIRC u Poreču i Zvezom prijateljev mladine Maribor.

Rođendanski Susret otvoren je prigodnom izložbom, retrospektivom svih dosadašnjih susreta uz raspravu starijih i novijih generacija forumašica i forumaša, voditeljica i voditelja Dječjih foruma uz veliki pljesak za sve zasluge gospodina Emila Paravine, pokretača i dobrog duha gotovo svih susreta i gospođe Sanje Škorić, voditeljice i dobre vile susreta, a koji ove godine nisu, nažalost, mogli prisustvovati.

Darija Črnjević, Marina Kotarski i Tara Valić, uz malu pomoć svojih voditeljica Jane Borovčak i Nede Novosel, Dječji forum Društva „Naša djeca“ Zabok predstavile su s multikulturalnom radionicom „Ujedinjeni u baštini!“ zaključivši da se europske kulture razlikuju, ali istovremeno imaju puno sličnosti koje su djeca mogla vidjeti na primjeru povezanosti nematerijalnih kulturnih baština, a koje nas sve povezuju u mozaik europske kulturne baštine koju upravo ove godine posebno obilježavamo.

Zabočke forumašice imale su priliku upoznati se s običajima, tradicijom i baštinom različitih krajeva Hrvatske koje je predstavilo 10 drugih foruma te same predstaviti tradiciju i baštinu Hrvatskog zagorja. Uz edukativne, zabavne i kreativne radionice, našli su se tu slani i slatki specijaliteti hrvatskih krajeva kao što su kulen i dubrovačke slastice, ušećereni bademi i korice naranče te smokve. Večernje iznenađenje u organizaciji Društva „Naša djeca“ Poreč u obliku dvije fantastične radionice: barokni ples po porečkoj tradiciji venecijanskog utjecaja i sviranje pomoću tuba, kao i zanimljiva izlaganja u zvjezdarnici Višnjan svima će ostati u posebnom sjećanju. Rođendanski 20. susret Dječjih foruma Hrvatske završio je slavljeničkom tortom, a svi su sudionici na poklon dobili majice kako bi se još dugo sjećali nezaboravnih trenutaka sa Susreta.

 

Odgovori