DRUŠTVO NAŠA DJECA ZABOK APSOLUTNI JE POBJEDNIK OVOGODIŠNJE DODJELE NAGRADE ZA VOLONTERE/KE I VOLONTERKE AKCIJE

Dodjela županijskog priznanja za Volontera/ku godine i Volontersku akciju za 2018. koje dodjeljuje Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO održana je u petak, 10. svibnja 2019. godine, u Centru za mladu i nezavisnu kulturu u Zaboku.

Priznanje se dodjeljuje u tri kategorije. Volonterkom godine u kategoriji Mladi 15-30 godina proglašena je Lorena  Martinić, čija je prijava u užem krugu ostvarila najveći broj glasova. Zvjezdana Balija proglašena je volonterkom godine u kategoriji Odrasli 31+ godina, a obje su kandidatkinje volonterke Društva „Naša djeca“ Zabok koje ih je i prijavilo na natječaj. Volonterska akcija godine je akcija „Grad koji raste“ koju je također provelo Društvo „Naša djeca“ Zabok.

Nagrade su najboljima, kao i svim ostalima koji su prijavljeni u izbor, uručili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek te voditeljica Volonterskog centra VolontirAJMO Nikolina Bertol, a pridružio im se i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Sama dodjela priznanja bila je emotivna, za dobitnike priznanja, za one koji su ih predložili, te onima koji su dodjeljivali nagradu. Na početku se svima prisutnima obratila zamjenica župana Jasna Petek koja je izrazila zadovoljstvo što se četvrtu godinu zaredom dodjeljuju ova priznanja. – Veseli me što se raširio krug prijavitelja i udruga i institucija koje promiču volonterizam. Čestitam svim dobitnicima te pozivam sve da u narednim natječajima prijave volontere tako da damo zahvalu što većem broju ljudi koji to zaslužuju – rekla je Petek.

Ponosan je bio i gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek. Naime, sve tri volonterske nagrade otišle u ruke Zabočanima i Zabočankama. – Ponosan sam na sve mlade ljude, a i one malo starije te organizacije koji su uključeni u volontiranje. Grad ih podržava i to pokazuje koliko nam je svima stalo do naše zajednice – rekao je Hanžek.

Glavnu riječ imale su dobitnice priznanja. Tako je Lorena Martinić zahvalila svima koji su omogućili da dobije ovo priznanje, a posebno je istaknula kako je ona upravo zahvaljujući DND-u Zabok i tajnici Jasenki Borovčak dobila priliku volontirati i angažirati se u programima i aktivnostima DND-a Zabok.

– Hvala vam što ste prepoznali moj trud i rad. Sretna sam što sam dobila ovo priznanje i to mi je motivacija za buduće volonterske angažmane – rekla je Lorena.

U ime DND-a Zabok priznanje je primila voditeljica Jasenka Borovčak te pozvala volonterke, Dječje forumašice i dječje vijećnice da joj se pridruže. – Za ovo priznanje su najzaslužniji Dječji forum i Dječje gradsko vijeće te volonterke DND-a Zabok. Imamo veliku podršku našeg  gradonačelnika, a veliko hvala Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije koji su nam pomogli pri izradi panoa kojeg smo oslikali na temu „Grad koji raste“. Cilj nam je da grad Zabok bude još bolji i još ljepši – istaknula je Borovčak te najavila kako Društvo „Naša djeca“ Zabok već ima planove za nove volonterske akcije.

Posebno je ganuta bila Zvjezdana Balija koja je volonterski staž započela još u osnovnoj školi. Od tada, više od 35 godina obilježava generacije djece radeći i kreirajući raznolike aktivnosti, akcije i programe u DND-u Zabok za djecu poput tematskih igara na otvorenom dramskih i lutkarskih igraonica, kreativnih radionica, kao i specifičnih projekata. – Hvala svima koji su glasali za mene i svim roditeljima koji su kad je u tijeku bilo glasovanje meni uputili lijepe riječi. Da nije bilo moje obitelji koja me odgajala da pomažem drugima ovog ne bi bilo – rekla je Zvjezdana te ujedno izrazila veliko zadovoljstvo vidjevši koliko mladih volontera ima.

Na kraju svečanosti, prisutnima se obratio župan Željko Kolar. – Nema riječi kojima bih mogao izraziti pravu zahvalnost volonterima za ono što rade. Oni su skromni i rade društveno koristan posao i ne žele se eksponirati. Zagorje je zaista bajkovito jer ima ovakve ljude – istaknuo je Kolar.

 

Odgovori