DODIJELJENE NAGRADE ZA PROMICANJE PRAVA DJETETA U 2017. GODINI

Dora Vranić, dječja gradonačelnica Grada Zaboka i Lovro Mutavčić, njezin zamjenik povodom 20.11. Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta, u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pomogli su ministrici Nadi Murganić i državnom tajniku Marinu Strmoti u dodjeli Nagrade za promicanje prava djeteta u 2017. godini.

6U prostorijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u ponedjeljak, 20. studenog 2017. godine, održana je svečana dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2017. godini. Uoči same dodjele dječju gradonačelnicu Grada Zaboka Doru Vranić, njezinog zamjenika Lovru Mutavčića, predsjednicu i tajnicu Društva Naša djeca Zabok Sonju i Jasenku Borovčak te zamjenicu predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđicu Ivković ugostili su u svom uredu ministrica Nada Murganić i državni tajnik Marin Strmota. Djeca su mogla pitati sve što ih zanima vezano uz Ministarstvo te su predstavila čime se oni bave u Dječjem gradskom vijeću u Zaboku, kako utječu na promjene u svom gradu i koje su projekte, akcije i aktivnosti proveli kako bi uljepšali svoj grad.

Svečanost dodjele Nagrade organizirana je povodom obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Dobitnik Nagrade za životno djelo je prof. dr. sc. Josip Grgurić, a dobitnica Godišnje nagrade gđa. Biljana Francišković.

Nagradu, koju za iznimna postignuća u zaštiti dobrobiti, prava i interesa djece dodjeljuje Odbor za dodjelu Nagrade kojeg osniva Hrvatski sabor, dobitnicima je uručila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić uz pomoć Dore Vranić, dječje gradonačelnice Grada Zaboka, učenice 8. razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog.

Povodom Međunarodnog dana prava djeteta, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pridružilo se UNICEF-ovoj globalnoj akciji #KidsTakeOver, a u sklopu simbolične akcije „Dan kada djeca preuzimaju svijet“ Dora i Lovro zamijenili su uloge s ministricom, Nadom Murganić i državnim tajnikom, Marinom Strmotom. Dora je postala ministrica, a Lovro državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na jedan dan.

Dodjeli Nagrade nazočili su i članovi Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora, članovi Odbora za Nagradu za promicanje prava djeteta, predstavnici resornih tijela i institucija koji su predloženi za članove i zamjenike članova Vijeća za djecu te predstavnici Ureda UNICEF-a u Republici Hrvatskoj, a svečanost su svojom plesnom točkom uveličale „Male Baleline“ iz Dječjeg doma Zagreb.

„Djeca imaju i obavezu, ali i pravo, i to pravo im mi moramo omogućiti – da sudjeluju u odlučivanju u skladu sa svojim mogućnostima, u skladu sa svojom dobi, u svakodnevnom životu i da imaju pravo odlučivati o svojoj budućnosti“, kazala je ministrica te zahvalila dobitnicima nagrade na iznimnom doprinosu u području zaštite i promicanja dječjih prava.

„Želimo povezivati različitosti i stvarati prijateljstva. Velike promjene postižu se malim djelima. Uz puno malih djela možemo postići velike promjene i to je upravo ono što mi kao djeca radimo. U ime sve djece apeliram da se u Republici Hrvatskoj još u većoj mjeri poštuju dječja prava zagarantirana Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, da se sluša glas nas djece, naši prijedlozi i ideje kako bi sva djeca u Hrvatskoj imala jednake uvjete i mogućnosti za sretno odrastanje“ – poručila je Dora koja je na jedan dan preuzela Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i zamijenila ministricu Nadu Murganić na toj odgovornoj funkciji.

Fotografije: UNICEF Hrvatska

Odgovori