DJEČJI TJEDAN U ZABOKU OBILJEŽEN RAZNOLIKIM PROGRAMIMA I AKTIVNOSTIMA ZA DJECU

Društvo Naša djeca Zabok organiziralo je mnogobrojne aktivnosti u Dječjem tjednu 2017., koji se ove godine obilježavao od 2. do 8. listopada, a sve pod motom „Ljubav djeci prije svega“

2_IMG_igreStarinske igre za djecu

Na Međunarodni dan djeteta Dječji tjedan u Zaboku otvoren je starinskim igrama na Trgu K.Š. Đalski, a u igrama su sudjelovali mališani iz Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog u organizaciji Društva Naša djeca Zabok. Klinci su uživali i dobro se zabavili u tradicijskim – starinskim igrama koje su nekada igrali njihovi djedovi i bake kako ne bi pale u zaborav. Tako su djeca uz pomoć volonterki Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednje škole Zabok i DND-a Zabok poigrali Školicu, Igrati se „slanine“, Ide maca oko tebe, Slijepi miš, Bacanje potkove, Tko je jači, Kamena s ramena, Prstenjak i Olimpijadu. Na kraju su se svi igrači i igračice pretvorili u veliki dječji zbor i zajedno otpjevali legendarni hit „Kad si sretan“.

KIKI Festival

Dječji tjedan u Zaboku nikako ne može proći bez KIKI-ja – međunarodnog festivala dječjeg filma koji je ponovo otvorio svoja vrata za djecu Dječjeg vrtića Zipkica te učenike i učenice područnih škola Martinišće i Špičkovina. U prepunoj kino dvorani u Zaboku prikazan je dio programa s 6. KIKI festivala te pobjednički animirani film „Ježeva kuća“ u kojem su mališani posebno uživali.

Posjet gradonačelniku

Članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok u Dječjem tjednu posjetili su gradonačelnika Ivana Hanžeka i zamjenicu Valentinu Đurek te im ispričali sve o projektima i aktivnostima koje provode, postavili neka aktualna pitanja te predložili što bi još trebalo poboljšati u gradu Zaboku. Predstavili su projekt „Zdravo i fino“ čiji je III. ciklus završio ovoga ljeta te je izdana i nova kuharica „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“, zatim vrlo uspješan projekt i volontersku akciju „Kante kulerice“ koji je izazvao posebnu pozornost, a u sklopu kojeg je zanimljivim i neobičnim motivima ukrašeno 30 kanti na području Zaboka te novi projekt „Mala početnica medijske pismenosti“. Gradonačelniku su postavljena i brojna pitanja poput hoće li se uvesti robotika u škole, problem ormarića u školi, uređenje fontane u parku Milana Prpića, hoće li se urediti igralište u Jakuševcu, poboljšati kvaliteta interneta na području grada, organizirati ljetno kino i slično. Pažljivo slušajući i odgovarajući na pitanja, gradonačelnik je obećao pozabaviti se problemima koji su u njegovoj ingerenciji, a obećao je i financijsku pomoć pri tiskanju kalendara s motivima „Kanti kulerica“.

Radionica „Predrasude nisu fora, njih svatko riješiti se mora“  

U sklopu projekta „Mala početnica medijske pismenosti“ organizirana je radionica „Predrasude nisu fora, njih svatko riješiti se mora“ u kojoj su djeca, članovi i članice Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, upoznata s osnovnim pojmovima i karakteristikama predrasudnoga stava i stereotipa. Pomoću igara edukativno-zabavnog karaktera i kratkih edukativnih video materijala osvijestilo se forumašima i vijećnicima postojanje predrasuda i stereotipa, pobliže ih definiralo, promatralo ih se u kontekstu svoje okoline i izvan nje, pa isto tako i kroz medije. Djeca su u samostalnom radu i zajedničkom raspravom s voditeljicama radionice Janom Borovčak i Nedom Novosel, svojim porukama uspješno „razbila“ često prisutne predrasude i stereotipe. Naučili su prepoznati i razumjeti štetne posljedice predrasudnoga stava koji vodi do diskriminacije, a na primjeru rodnih predrasuda i stereotipa obilježen je Međunarodni dan djevojčica koji je Opća skupština UN-a proglasila 11. listopada.

Zlatna jesen zabočka

Zabočki mališani, dječji zbor DND-a Zabok, nastupili su na Zlatnoj jeseni zabočkoj s izvedbom nekoliko prigodnih pjesama: Jaglac, Molba gljive muhare, Kad biljke skupa rade, Čaj i Kraljica jabuka uz klavirsku pratnju Lidije Jadek, pratnji na violini Doris Tkalčević te voditeljskom palicom Jasenke Borovčak na veliko oduševljenje svih prisutnih.

Igraonica „Kutić slikovnica“ i Čitaj mi!

U Dječjem je tjednu s radom započela igraonica „Kutić slikovnica“ DND-a Zabok koja okuplja djecu od 3 do 6 godina koja ne idu u vrtić, a ove će je godine voditi Lorena Martinić, volonterka DND-a, dok je za djecu i roditelje u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski nastavljen program Čitaj mi!, uz volontera DND-a Dražena Glavača, čiji je cilj promocija čitanja na glas djeci od najranije dobi.

Edukacija za volontere

Također je organizirana edukacija za volontere i volonterke Srednje škole Zabok i Škole za umjetnost, dizajn grafiku i odjeću Zabok koji se žele uključiti i pomagati u igraonici „Kutić slikovnica“ DND-a Zabok. Voditeljica edukacije Zvjezdana Balija, kreatorica programa igraonice „Kutić slikovnica“ uputila je volontere i volonterke u osnove rada s djecom u igraonici, ciljeve same igraonice, upoznala ih s kvalitetnom slikovnicom i glazbom primjerenoj dječjoj dobi, a osim u igraonici, vrijedni volonteri i volonterke pomagat će i u ostalim aktivnostima DND-a Zabok.

Dječji tjedan u Zaboku uspješno je realiziran upravo zahvaljujući mnogobrojnim volonterima i volonterkama DND-a koji daruju svoje slobodno vrijeme za dobrobit djece, a svim ovim aktivnostima s djecom i za djecu želi se ukazati na važnost promicanja prava djece kao i odgovornosti odraslih za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na potrebe djece.

Odgovori