DJEČJI TJEDAN U ZABOKU OBILJEŽEN RAZNOLIKIM PROGRAMIMA I AKTIVNOSTIMA ZA DJECU

Društvo „Naša djeca“ Zabok organiziralo je mnogobrojne aktivnosti u Dječjem tjednu 2018., koji se ove godine obilježavao od 1. do 7. listopada, a sve pod motom „Ljubav djeci prije svega“

 IGRE NA TEMU KULTURNE BAŠTINE ODUŠEVILE SVE

Međunarodni dan djeteta i prvi dan Dječjeg tjedna u Zaboku otvoren je igrama s temom kulturne baštine na Trgu K. Š. Đalskog. Igre su osmišljene povodom Europske godine kulturne baštine, a kreatorica igara je Zvjezdana Balija, volonterka DND-a Zabok dok su u izradi igara sudjelovala djeca iz Dječjeg foruma, Dječjeg gradskog vijeća i volonterke Društva „Naša djeca“ Zabok. U igrama su sudjelovale grupe mališana Dječjeg vrtića Zipkica i razredi Osnovne škole K. Š. Gjalskog s prigodnim imenima poput: Drvene igračke, Licitari, Kitice ružmarina, Pureki, Štrukljeci, Čipkice, Škrljačeki, Grozdeki, Gibanice i Medenjaki. Djeca, kao i odgajateljice i učiteljice, bila su oduševljena igrama kojima smo proputovali cijelu Hrvatsku. Zagorje su predstavile igre: Trka ftičekima, Deni škrlak i Ukrasi licitarsko srce, a ostale dijelove Hrvatske simboliziraju igre: Kišna alka, Raspleti čipku, Slijepi zvončari, Praznik slobode (Dubrovnik), Prelijevanje slapova (Plitvička jezera), Mali planinari (Risnjak) i Prenošenje jaja (Kopački rit).

Vrtićke grupe i razrede, za trud i sudjelovanje, nagradio je Grad Zabok i gradonačelnik Ivan Hanžek simboličnim poklonom: hrvatskom inačicom igre Memory. Specifičnost te igre za pamćenje njezina je zabavno-edukativna usmjerenost na temu kulturne baštine s ciljem upoznavanja i učenja djece o bogatoj kulturnoj baštini Hrvatske. Igre su vodile volonterke Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, volonterke DND-a Zabok, a po prvi puta članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok čime se promiče odgoj za volontiranje.

 IZLOŽBA I RADIONICA „GLASNIJE! GOVORI GLASNIJE!“

Društvo “Naša djeca” Zabok u suradnji s Green room galerijom i udrugom Gokul organiziralo je izložbu Glasnije! Govori glasnije! autorice Ane Kuzmanić. Sama autorica održala je radionicu s učenicima 3. i 4. razreda OŠ K. Š. Gjalskog. U potrazi za odgovorom na pitanja: Što je sjećanje?, Čemu služi?, Kakva sjećanja sve postoje?, učenici su pomoću jednog šala krenuli na putovanje u prošlost. Prisjetili su se svih tužnih, sretnih, veselih, važnih, dragih, strašnih pustolovina i uspomena u kojima je šal bio njihov suputnik. Kroz druženje, razgovor, pisanje i crtanje nastale su 24 priče utkane u veliki zajednički šal uspomena.

KIKI FESTIVAL

Dječji tjedan u Zaboku nikako ne može proći bez KIKI-ja – međunarodnog festivala dječjeg filma koji je ponovo otvorio svoja vrata za djecu Dječjeg vrtića Zipkica. U kino dvorani u Zaboku prikazan je dio programa sa 7. KIKI festivala u kojem su mališani posebno uživali.

BAJKAONICA

U sklopu programa „Bajkaonica“ u okviru projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ koji već petu godinu zaredom zajednički provode Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i tvrtka NIVEA u suradnji s Društvima „Naša djeca“ održali smo „Bajkaonicu“ za djecu koja borave na Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Zabok. Voditeljica Bajkaonice Lorena Martinić djeci je ispričala nekoliko priča, djeca su na poklon dobila NIVEA pričice „Priče za laku noć“ uz želju da što prije ozdrave i vrate se svojim kućama.

IGRAONICA „KUTIĆ SLIKOVNICA“ I PROGRAM ČITAJ MI!

U Dječjem je tjednu s radom započela igraonica „Kutić slikovnica“ DND-a Zabok koja okuplja djecu od 3 do 6 godina koja ne idu u vrtić, dok je za djecu i roditelje u Gradskoj knjižnici „K. Š. Gjalski“ nastavljen program Čitaj mi!, čiji je cilj promocija čitanja na glas djeci od najranije dobi.

RADIONICA „ZA PRAVA SVAKOG DJETETA BORIMO SE MI, U DND PRIDRUŽI SE I TI!“  

U sklopu Dječjeg tjedna održana je radionica Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća „Za prava svakog djeteta borimo se MI, u DND pridruži se i TI! U posjet nam je došao naš Gradonačelnik Ivan Hanžek te sudjelovao u radionici, a radionicu su osmislile i vodile Neda Novosel i Jana Borovčak, voditeljice Dječjeg foruma DND-a Zabok. Što su dječja prava i kako ih ostvarivati? Pitanja su to o kojima ćemo i dalje razmišljati, promišljati, govoriti i aktivno djelovati.

SVEČANO OTKRIVANJE PLOČE „ŽUPANIJA – PRIJATELJ DJECE“

U Dječjem tjednu sudjelovali smo i na svečanom otkrivanju ploče „Krapinsko-zagorska županija prijatelj djece“. Naša dječja gradonačelnica Dora Vranić posjetila je Župana, a predsjednica DND-a Zabok i potpredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Sonja Borovčak, prilikom otkrivanja ploče, na svečanosti je dobila Zahvalnicu župana, za svoj izniman doprinos u stjecanju statusa “Županija – prijatelj djece”.

Dječji tjedan u Zaboku uspješno je realiziran upravo zahvaljujući mnogobrojnim volonterkama i volonterima DND-a koji daruju svoje slobodno vrijeme za dobrobit djece. Svim ovim aktivnostima s djecom i za djecu želi se ukazati na važnost promicanja prava djece kao i odgovornosti odraslih za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na potrebe djece, kao i poticanje na aktivnu dječju participaciju.

Odgovori