DJEČJI FORUM ZABOK SUDJELOVAO NA 18. SUSRETU DJEČJIH FORUMA HRVATSKE

Članice Dječjeg foruma Zabok Jelena, Klara i Sara sudjelovale su na 18. Susretu Dječjih foruma Hrvatske koji se 5., 6. i 7. srpnja 2015. godine održao u Zagrebu

Savez društava Naša djeca Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 5. do 7. srpnja organizirao je 18. Susret Dječjih foruma Hrvatske koji se održao u Zagrebu u okviru projekta „Dječji forumi – prilog promicanju i ostvarivanju prava djeteta“. Na Susretu je sudjelovalo pedesetero malih forumaša iz cijele Hrvatske u raznim radionicama i aktivnostima koje se bave tematikom dječjih prava. Cilj susreta bio je godišnja prezentacija radionica Dječjih foruma iz gradova i općina s ciljem prenošenja znanja i aktivnosti usvojenih aktivnim sudjelovanjem u Dječjim forumima. Na trodnevnom susretu u Zagrebu sudjelovali su predstavnici Dječjih foruma iz Banove Jaruge, Kutine, Lovrana, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Preloga, Slatine, Tuhlja, Varaždina i Zaboka.

Kroz zajedničko druženje forumaši su sudjelovali u interaktivnoj šetnji – igri „U potrazi za blagom – tko sve zna dječja prava“ kroz koju su djeca pronašla, posjetila i upoznala institucije nadležne za ostvarivanje prava djece: Kuća Europe, Savez DND-a Hrvatske, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Gradska skupština grada Zagreba na čelu sa Savjetom mladih. Na kraju potrage djeca su posjetila Ured pravobraniteljice za djecu te pravobraniteljici Ivani Milas Klarić predstavili svoj rad i projekte kojima se bave u svojim lokalnim sredinama.

Posljednjeg dana Susreta, 7. srpnja Dječji forumi posjetili su Hrvatski sabor te je ove godine sa zastupnicima u Hrvatskom saboru održana jubilarna 10. sjednica dječjih predstavnika Dječjih foruma. Domaćin susreta u Saboru RH bio je Odbor za obitelj, mlade i sport, a na sjednici su svi Dječji forumi održali izlaganje o različitim temama kojima se bave u svojim sredinama kako bi poboljšali živote djece i kako bi se poštovala dječja prava u lokalnoj zajednici, a i šire.

Društvo Naša djeca Zabok predstavljale su članice Dječjeg foruma Jelena Boić, Klara Mužar i Sara Tršinski koje je za ovaj susret pripremila njihova voditeljica Romana Turk Tisanić i tajnica DND-a Jasenka Borovčak, a zabočke su forumašice predstavile svoj projekt „Ujedinimo različitosti, zaustavimo izrugivanje“. Podršku zajedničkoj sjednici forumaša i saborskih zastupnika dala je i naša saborska zastupnica Dunja Špoljar.

 

 

 

Odgovori