„ČITAJ MI!“ U ZABOKU U ORGANIZACIJI DND-a ZABOK ČITAJMO DJECI OD NAJRANIJE DOBI

Program „Čitaj mi!“ – aktivnost ranog glasnog čitanja djeci od najranije dobi na inicijativu Saveza DND-a Hrvatske Društvo Naša djeca Zabok održalo je u Dječjem tjednu 2013. godine. Zahvaljujući volonterki DND-a Zabok Nikolini Tustić program „Čitaj mi!“ nastavio se te se provodi svakog ponedjeljka u 17 sati u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski u Zaboku.

„Čitaj mi!“

„Čitaj mi!“– prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas, a provodi ju Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež u suradnji s Hrvatskim pedijatrijskim društvom, Hrvatskim čitateljskim društvom, Hrvatskom udrugom istraživača dječje književnosti, UNICEF-om Hrvatska, Hrvatskim logopedskim društvom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Cilj kampanje jest poticati roditelje i druge odrasle osobe da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Isto tako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u knjižnicu te Društvo Naša djeca Zabok upravo iz tog razloga provodi program „Čitaj mi!“ u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski Zabok.

„Čitaj mi!“ u Zaboku

Program je namijenjen djeci predškolske dobi i njihovim roditeljima, a zamišljen je na način da se djeci čitaju slikovnice koje se unaprijed ciljano pripreme za susret. Uz aktivnost „Čitaj mi!“ provode se i likovno-kreativne radionice za djecu te različite prigodne igre. Program „Čitaj mi!“ poseban je i po tome što u njemu aktivno sudjeluju roditelji, odnosno prema željama uključuju se u sam proces čitanja, pomažu djeci u likovno-kreativnim radionicama, a u program također uključujemo i zainteresirane volonterke. Program „Čitaj mi!“ jedina je slobodna aktivnost u gradu Zaboku koja je namijenjena i djeci mlađoj od 3 godine te se provodi besplatno. Od listopada 2013. do lipnja 2014. održali smo 37 susreta „Čitaj mi!“, više od 60 djece i njihovih roditelja kontinuirano je dolazilo na program, a pročitalo se preko 120 slikovnica. Uz našu voditeljicu Nikolinu u čitanju su nam pomagale naše mlade volonterke Anja i Ema, članice Dječjeg gradskog vijeća, mame Danijela, Gordana, Lidija, Marina, Natalija, Petra i naša Andreja iz Gradske knjižnice.

Tijekom ljeta „Čitaj mi!“ će se provoditi u srpnju, četvrtkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski Zabok, a ponovno se vidimo u rujnu u našem stalnom terminu ponedjeljkom u 17 sati.

Odgovori