DONACIJA LOGOPEDSKE OPREME DRUŠTVA „NAŠA DJECA“ ZABOK DJEČJEM VRTIĆU ZIPKICA ZABOK

Društvo „Naša djeca“ Zabok odlučilo je logopedsku opremu koju su godinama nabavljali kroz razne Natječaje i donacije, dok su imali uslugu Logopedskog kabineta, donirati Dječjem vrtiću Zipkica.

Društvo „Naša djeca“ Zabok od 2006. do 2016. godine u sklopu akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“ i uz financijsku podršku Grada Zaboka za svu djecu predškolske i osnovnoškolske dobi grada Zaboka osiguravalo je uslugu Logopedskog kabineta. Zabočki model preuzimali su i drugi Gradovi i Općine kao primjer dobre prakse te je program bio prepoznat i od strane Udruge gradova koja je Gradu Zaboku i Društvu „Naša djeca“ Zabok 2013. godine dodijelila Priznanje za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi – za istaknutu praksu u kategoriji Suradnja s građanima i civilnim društvom.

Grad Zabok odlučio je uslugu Logopedskog kabineta DND-a Zabok od 2017. godine prebaciti u Dječji vrtić Zipkica zapošljavanjem stručnog suradnika logopeda te su djeca osnovnoškolske dobi ostala bez kontinuiranog logopedskog tretmana. U Društvu „Naša djeca“  Zabok nadali su se kako će se za djecu školske dobi naći neki novi model te je logopedska oprema, dijagnostičko-terapeutski materijal i stručna literatura koju su nabavljali različitim kanalima od Natječaja do donacija ostala u vlasništvu DND-a i čekala neka bolja vremena da se za djecu školske dobi pronađu sredstva kako bi i ona imala besplatnu logopedsku uslugu. Međutim, prošlo je već punih 5 godina kako se na tom planu nije ništa uspjelo realizirati te je Izvršni odbor DND-a na prijedlog predsjednice DND-a Zabok Sonje Borovčak odlučio logopedsku opremu donirati Dječjem vrtiću Zipkica Zabok kako bi usluga u vrtiću bila još kvalitetnija, a ne da oprema stoji i da se ne koristi. Nastavi čitati

ODRŽANE PROLJETNE RADIONICE KIKI U GRADU

Za vrijeme proljetnih praznika Društvo „Naša djeca“ Zabok i udruga Gokul organizirali su edukativne programe „Tko to tamo miksa“ i „Kako gledati film“ za djecu iz cijele Krapinsko-zagorske županije.

DJ RADIONICA „TKO TO TAMO MIKSA?“

DJ radionicu vodio je renomirani DJ Davor Vrdoljak, poznatiji kao DJ Venom te je prostor DND-a Zabok postao mali klub u kojem se tri dana vrtila i slušala glazba svih žanrova i smjerova. Dobar DJ mora poznavati sve žanrove glazbe i preslušati ‘hrpu’ bendova i izvođača te se prilagoditi publici za koju pušta glazbu. DJ Venom je djeci htio dočarati koji su to bendovi i izvođači koji su obilježili različite žanrove poput The Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd, Credence, Janice Joplin, The Doors, James Brown, Nina Simone, Miles Davis od stranih izvođača te domaći tzv. Novi val: Disciplin A kitschme, Azra, Haustor, Riblja čorba, Josipa Lisac i brojni drugi koje bi bilo dobro da sami preslušaju i stvore svoj sud o njima.

Na koji način se miksa glazba djeca su mogla i sama iskušati pa sve do ‘skrečanja’ koje im se jako dopalo. Mogli su na licu mjesta vidjeti koju opremu koriste DJ-evi od pojačala, zvučnika, gramofona, gramofonskih ploča, DJ kontrolera, DJ mix pulta… Dobar DJ svakako mora poznavati i osnove glazbe poput muzičkih fraza, durova i molova, jer da bi dobro smiksao neku glazbu treba osjetiti ritam, tempo, paziti na žanr glazbe, instrumente i vokale. Zadnji su dan jedni drugima puštali glazbu koju oni vole i slušaju. Nastavi čitati