ZA OSMIJEH DJELATNIKA U BOLNICI

Uoči Božića svaki zaposlenik Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana dobio je unikatnu, dječjom rukom izrađenu božićnu čestitku.

Na inicijativu Društva „Naša djeca“ Zabok pokrenuta je akcija podrške zaposlenicima Bolnice pod sloganom „Za osmijeh djelatnika u bolnici“. „Željeli smo svim zaposlenicima Bolnice pružiti podršku i na ovaj im način zahvaliti na svemu što rade za naše najmilije, prijatelje i sugrađane u ovo teško, pandemijsko doba, koje djeca vrlo intenzivno proživljavaju. Želim da nam svima 2022. bude zdravija i s manje stresa – poručila je predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak.

U akciji je sudjelovalo više od 400 djece Dječjeg vrtića Zipkica, Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog, DND-a Zabok i Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka. Oni su uz pomoć svojih odgajateljica, učiteljica i voditeljica s puno ljubavi izradili kreativne čestitke te prekrasnim porukama izrazili svoju zahvalnost i zaželjeli svim zaposlenicima Bolnice puno sreće i zdravlja u novoj 2022. godini. Kad se male ruke slože, sve se može.

Svoje zadovoljstvo što su sudjelovali u akciji izrazili su i ravnatelj zabočke osnovne škole Tomislav Polanović i ravnateljica Dječjeg vrtića Zipkica Dijana Lovinčić Crnković te se pridružili lijepim željama.

COVID pandemija uzima svima puno tjelesne i duhovne snage, pa svaka potpora našim djelatnicima puno znači. Djeca su naše najveće bogatstvo i kad ti oni nešto daruju to je zaista neprocjenjivo. Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, svijet bi bio ljepši s više takvih poput vas – zahvalu su ispred Bolnice uputili ravnatelj Tihomir Vančina i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Danica Horvat.

ODRŽANO SVEČANO SAVJETOVANJE AKCIJE ‘GRADOVI I OPĆINE PRIJATELJI DJECE’ NA TEMU ‘PSIHIČKO ZDRAVLJE DJECE’ I PROGLAŠENJE NOVIH GRADOVA I OPĆINA

Grad Zabok dobio je Povelju za Naj-akciju „Kutak [od] priča“ koju je provelo Društvo „Naša djeca“ Zabok s volonterkama DND-a, djecom i sugrađanima u suradnji s Gradskom knjižnicom „K. Š. Gjalski“.

U Zagrebu je u srijedu, 15. prosinca 2021. godine, održano Svečano savjetovanje akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ i Saveza DND Hrvatske na kojem je proglašeno osam novih Gradova/Općina – prijatelja djece te Naj-akcije za 2021. godinu. Ovogodišnje je proglašenje proteklo u hibridnom izdanju s velikim brojem online sudionika iz cijele Hrvatske. Dobrodošlicu svima zaželjela je prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece.

Nastavi čitati

SKUPŠTINA SAVEZA DRUŠTAVA „NAŠA DJECA“ I PRVA DODJELA NAGRADE „EMIL PARAVINA“ ZA PROMICANJE DJEČJIH PRAVA

U subotu 04. 12. 2021. na svojoj redovnoj Skupštini, Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske je po prvi put dodijelio jedinstvenu Nagradu „Emil Paravina“ i to DJECI za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima.

Svečanost dodjele, kao i samu Skupštinu, svojim su glazbenim nastupom obogatili „Zabočki mališani“ Društva „Naša djeca“ Zabok, zajedno s voditeljicom Jasenkom Borovčak. Skupština je otvorena uz vesele stihove Zabočkih mališanki koje su poručile: „ZATO LJUBAV BIRAJ, SAMO VOLONTIRAJ!”

Na samom početku okupljenima se obratila prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske i čestitala svima 5. prosinca Međunarodni dan volontera.

Izvještajno-programska Skupština Saveza, ove se godine, bavila aktualnom temom s kojom je cijeli svijet i privatno i poslovno suočava zadnje dvije godine. Podijeljena su iskustva s kojim sve izazovima u radu Savez DND i lokalna Društva „Naša djeca” se suočavaju u kriznim situacijama pandemije/potresa te kako odgovoriti na održivost i potrebe poslovanja.

Nastavi čitati

ODRŽAN 3. SUSRET NEF-a HRVATSKE

Predstavnica Dječjega gradskog vijeća Grada Zaboka – Sara Premerl Peštaj, sudjelovala je na 3. Susretu Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske (NEF Hrvatska)

6Od 26. do 28. studenog 2021. u organizaciji Društva „Naša djeca” Opatija održan je 3. susret NEF-a Hrvatske na kojem su sudjelovala djeca, članovi 1. saziva NEF-a iz Čabra, Nove Gradiške, Opatije, Pregrade, Velike Gorice, Zaboka i vijećnici XIII. saziva DGV-a Opatija. Održane su raznovrsne radionice o dječjim pravima i aktivnom sudjelovanju u sklopu projekta „Za dječji glas u Europskoj uniji“ na teme „U kakvoj Europi djeca žele živjeti?” te „Izrada smjernica za obilježavanje Dana Europe 2022. u Dječjim vijećima i Dječjim forumima mreže Saveza DND Hrvatske”. Bavili su se i temom „Mentalno zdravlje djece”, izradili kriterije za novi saziv NEF-a, družili se uz film, a večeri proveli u šetnji Opatijom bajnom, koja sjaji punim adventskim sjajem. Nastavi čitati

MEĐUNARODNI DAN DJETETA I DAN KONVENCIJE UN-a O PRAVIMA DJETETA OBILJEŽEN RAZNOLIKIM AKTIVNOSTIMA U ZABOKU

Društvo „Naša djeca“ Zabok svake godine obilježava rođendan najvažnijeg dokumenta za djecu na kojem se baziraju i programi  Društava „Naša djeca“, a to je 20.11. 1989. – Dan kada je usvojena Konvencija UN-a o pravima djeteta.

1_Zabočki placMALI PLAC DJEČJIH PRAVA
Povodom rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, odnosno Međunarodnog dana dječjih prava na Zabočkom placu u subotu 20.11. održano je malo događanje i druženje na kojem su djeca iz Društva „Naša djeca“ Zabok imala glavnu ulogu u promociji dječjih prava među svojim sugrađanima. Djeca su educirala odrasle o dječjim pravima putem „Malog placa dječjih prava“, a nagrada svima bio je bedž s dječjim porukama: Kad sva prava imaš onda štimaš!; Sva prava poštuj ti i svijet ćemo promijeniti!; Prava nemoj kršiti jer se neće dobro završiti!; Različiti smo svi, i ja i ti!; Glavu probistri i dobro razmisli!

Također je obilježena i Međunarodna godina voća i povrća koja je povezana s projektom „Zdravo i fino“ te se mogao degustirati kruškasto-narančasto-đumbirasti smoothie spremljen upravo od voća sa Zabočkog placa koji je zajedno s djecom pripremao volonter DND-a Vjekoslav Flegar. Svatko si je za uspomenu mogao ponijeti jastučić u obliku voća ili povrća koje su izradila sama djeca, članice i članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, na likovno-kreativnim radionicama uz stručno vodstvo Ane Kaić Lacković i uz pomoć voditeljica Nede Novosel i Jasenke Borovčak te gospođe Višnje Novosel koja je bila velika podrška u šivanju jastučića. Nastavi čitati

20. NOĆ VJEŠTICA DND-a ZABOK – VJEŠTIČJE DRUŽENJE ZA SVE GENERACIJE

Poznate „Vještičje igre“ u parku Milana Prpića povodom Noći vještica u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok doživjele su svoje jubilarno 20. izdanje.

1
VJEŠTIČJE DRUŽENJE ZA MALE I VELIKE
Društvo „Naša djeca“ Zabok već 20. godinu povodom Noći vještica organizira „Vještičje igre“ u parku Milana Prpića, a ove su godine svi – i djeca i roditelji posebno željno iščekivali svoje omiljeno vještičje druženje. Mališani već nekoliko tjedana pripremaju kostime, a cilj je da se djeca i roditelji maskiraju u svoje omiljene „strašne“ likove i provedu vrijeme u zajedničkom druženju i igranju.

VJEŠTIČJE IGRE
Veliki broj djece uključio se u omiljene „Vještičje igre“ s rekvizitima koji su se izrađivali u kreativnim radionicama i igraonici DND-a Zabok tako da su djeca uživala u Igri lampionima, Prenošenje tikvica, Nahrani čudovište, Čudovišno kuglanje, Jahanje na metli i Vještičji hokej. Igre su osmišljene na način da se mogu poigrati sva djeca – od najmlađe dobi pa i oni najstariji koji se zateknu u parku, a volonterke DND-a su im na raspolaganju za upute i pomoć s rekvizitima.  Nastavi čitati

ZDRAVO I FINO – RADIONICE ZDRAVOGA KUHANJA DND-a ZABOK ZA DJECU

Povodom Svjetskog dana hrane i Tjedna školskog doručka u sklopu projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok održane su radionice zdravoga kuhanja u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok  i DND-u Zabok te obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća.

DSC_1105_DNDMALE KULINARSKE RADIONICE
Društvo „Naša djeca“ Zabok  s projektom „Zdravo i fino“ ponovo kreće u promociju zdrave prehrane i usvajanja zdravih stilova života kod djece te je predstavljanje projekta radionicama zdravoga kuhanja započelo u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok s učenicima 1.b i 3.c razreda.

Veliko zanimanje izazvala je mala radionica zdravoga kuhanja koju je vodila profesorica Anka Ilinčić i Vjekoslav Flegar uz asistenciju dječjih vijećnika Helene Ban i Jakova Kolara te voditeljice projekta Jasenke Borovčak. Zabočki klinci već su upoznati s projektom putem pjesama s CD-a Zdravo i fino, a ovo im je bio poseban doživljaj jer su i oni aktivno sudjelovali u samoj radionici kuhanja. Upoznati su s namirnicama koje će koristiti na radionici te začinima koje su mogli opipati i pomirisati. Nastavi čitati

Slovenski film „SESTRE“ pobjednik 10. KIKI festivala!

Svečanim proglašenjem pobjednika završen je 10. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma  – Slovenski film „SESTRE“ pobjednik 10. KIKI festivala!

U Zaboku je od 4. do 8. listopada 2021. održan 10. jubilarni KIKI – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok i Građanske organizacije za kulturu.

kiki20211Završnoj svečanosti 10. KIKI-ja, koja je u petak, 8. listopada održana u Kinu Zabok nazočile su predstavnice Grada Zaboka i Krapinsko-zagorske županije, tajnica Grada Zaboka Natalija Gretić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko-zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec. Obje su čestitale organizatorima DND-u Zabok i GOKUL-u na obljetnici festivala i velikom značaju koji ima za Grad Zabok i Krapinsko-zagorsku županiju, a u ime Županije KIKI je dobio Zahvalnicu za doprinos očuvanju i promociji filmske kulture te za promociju Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu.

kiki publika 2Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri u sastavu Lovro Klancir, Fran Klemar, Sara Premerl Peštaj i Katarina Tomek odlučio je glavnu nagradu dodijeliti igranom filmu „Sestre“ slovenske redateljice Kukle Kesherovic. Posebno zadovoljstvo organizatorima bio je dolazak autorica nagrađenog filma na proglašenje, kojemu su prisustvovale redateljica Kukla Kesherovic, producentica Barbara Daljavec i glumica Mina Milovanović. Autorice su bile vidljivo dirnute nagradom, a posebno obrazloženjem dječjeg žirija, te su istaknule da im je ova nagrada posebna upravo iz razloga što su je dodijelila sama djeca, koja su prepoznala vrijednost i važnu temu kojom se film bavi.  Nastavi čitati

KLINCI IZ DRUŠTVA NAŠA DJECA ZABOK ODUŠEVLJAVAJU SVOJIM STREET ART INTERVENCIJAMA – ŠAHTOVI U ZABOKU DOBILI „NOVO RUHO“ ?

DND Zabok poznat je po svojim volonterskim akcijama s djecom i dugogodišnjim uređenjem i oslikavanjem grada Zaboka, a svaki put svojim originalnim idejama oduševljavaju svoje sugrađane i sve koji dođu u Zabok.

8_ policija

Članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok  aktivno sudjeluju u životu svoga grada na raznolike načine, a jedan od njih je odgoj za volontiranje u sklopu projekta „Prebaci na volontiranje!“ koji DND Zabok provodi već nekoliko godina s ciljem aktiviranja djece u zajednici.

Male volonterke i volonteri DND-a nisu mirovali niti preko ljeta, već štoviše, to je bila idealna prilika za pokretanje novih ideja i volonterskih akcija kako bismo uljepšali naš grad. Ovo je jedan od oblika aktivnog dječjeg sudjelovanja u zajednici, a prije svega kod djece razvijamo kreativnost i osjećaj da mogu svojim idejama utjecati na promjene u svom okružju, što im daje dodatno samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva, sreće i ponosa. Nastavi čitati

PROMOCIJA NAGRAĐENOG ROMANA „POŠTA ZA LI“

IMG_0037Društvo „Naša djeca“ Zabok u suradnji s udrugom Gokul, u sklopu Književnosti u Zelenoj i predfestivalskog programa 10. KIKI festivala, ugostilo je u svojim prostorijama Elizabetu Končić Trlek i njezinu Aprili (Li), junakinju romana za mlade „Pošta za Li“, a rekli bismo itekako romana i za odrasle. Autorica, jedna od dobitnica 54. nagrade Grigor Vitez za najbolji tekst za mladež, priredila je za okupljenu djecu pravo sunčano i edukativno književno jutro.

Ne samo da je okupljene počastila prvom promocijom svog romana nego je za djecu pripremila i radionicu „Vaša priča, moja priča, vaša priča“ u kojoj je redoslijed zbivanja doslovno krenuo od priče djece, pa preko autoričine priče o romanu i junakinji, da bi na kraju djeca već uvučena u autoričinu priču kroz igru došla do svojih neobičnih priča.  Nastavi čitati