3. PRAKTIKUM „ZDRAVO I FINO“- Odražana treća radionica zdravog kuhanja za djecu u V. ciklusu projekta ‘Zdravo i fino’

U subotu 18.06., Društvo „Naša djeca“ Zabok organiziralo je treću i posljednju radionicu zdravoga kuhanja za djecu u ovom, V. ciklusu nagrađivanog projekta „Zdravo i fino“

Ponovo se s nestrpljenjem iščekivala radionica zdravoga kuhanja u kojoj sudjeluju nove generacije članica i članova Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma te zainteresirane članice Zabočkih mališana putem kojih usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te se na taj način kod djece širi priča o važnosti zdrave i pravilne prehrane. Cilj projekta „Zdravo i fino“ i jest promocija, odgoj i edukacija djece i mladih o zdravoj prehrani, pravilnim prehrambenim navikama i zdravim životnim stilovima putem radionica zdravoga kuhanja, zatim vršnjačka edukacija kroz edukativno-kreativne radionice s djecom u osnovnim školama, ali i informiranje djece i odraslih o problemu debljine u djece i mladih putem Savjetovanja „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske.

I ovaj je put radionica kuhanja bila više nego uspješna, zahvaljujući iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipi volonterki i volontera DND-a: Anki Ilinčić, Vjekoslavu Flegaru, Anji Kolarić, Jani Borovčak, Meliti Hršak, Miji Hlaban, Dori Krznar na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes koja je osmislila cijeli koncept kuhanja i pripreme hrane s djecom za ovu radionicu. Svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili stalni suradnici Mirko Cvjetko i Igor Jadan. Ovogodišnje radionice provode se u zabočkoj Zelenoj dvorani, a DND je za potrebe radionica nabavilo dodatnu kuhinjsku opremu i aparate za kuhanje, zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

„Ovu radionicu nastavili smo pripremom i demonstracijom ljetnih jela jer nam je ljeto na pragu, tako da je radionica obilovala svježim ljetnim voćem i povrćem, ribom, salatama, a spremala su se jela koja ne trebaju dugu pripremu. Radionicu smo započeli nezaobilaznim smoothijem, ovaj put tropskim s okusom ananasa i kokos napitka. Slijed smo nastavili juhom od crvene leće i domaće svježe rajčice, a djecu smo poučili koliko je jadranska srdela zdrava riba, cjenovno pristupačna i može se napraviti na 1000 načina. Odlučili smo se na filetiranje i prženje u sjemenkama sezama, a uz ribu na isti način smo pripremili i trokutiće seitana, svladajući mariniranje u maslinovom ulju, soli i svježim začinima (kadulja, majčina dušica). Djeci je posebno prijalo zapečeno hrskavo povrće (mrkva, batat, češnjak, luk, krumpir), isto sa svježim začinima, kao i tradicionalno jelo s Bliskog istoka, ukusne kuglice od slanutka tzv. falafeli, uz koju smo pripremili i ljetnu salatu od žitarice kvinoje, povrća i maslina i umak od sjemenki suncokreta. Hit radionice bio je bio-sladoled od smrznute banane s okusima bobičastog voća (maline, borovnice, višnje) te zdrave trbušaste američke palačinke s preljevom od tamne čokolade, jagode i javorova sirupa. Posebno je zadovoljstvo, nas odraslih, kad djeca odu zadovoljna s radionice jer im je fino sve to što smo zajedno skuhali i jer su nešto novo naučili, bilo da je neka nova namirnica ili tehnika rezanja i kuhanja“ – izjavila je voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes.

Svoje dojmove podijelila je s nama Hana: „Na radionici mi je bilo lijepo. Saznala sam za nekoliko novih jela i naučila ih spremati. Posebno mi se svidjelo to što smo radili po dva jela u jednoj grupi. Bilo mi je super što smo naučili kako napraviti sladoled. Ovoga puta smo i imali dva deserta. Kao i uvijek sve je bilo i zdravo i fino.“ Nadovezala se i Marta: „Na radionici kuhanja su mi se jako svidjeli recepti koje smo pripremali. Najbolje su bile palačinke, i to pogotovo s preljevom od jagoda i malina. Bilo je zabavno, zdravo i fino! Doma ću probati napraviti juhu od crvene leće koja je također bila jako ukusna!“ Na kraju je Jakov zaključio: „Radionice zdravog kuhanja uvijek otkriju nešto novo. Bilo to, tehnike kuhanja ili neka druga jela koja nismo imali priliku do tad kušati. U ovoj, zadnjoj radionici ovog ciklusa, upoznao sam se s jelom pod nazivom falafeli. Kao i svaki put, dobro smo se zabavili, a i nešto novo naučili. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati i na ovoj radionici i veselim se budućima.“

Tijekom ljeta kuharski i kreativan tim suradnika DND-a Zabok planira pripremiti jedan novi priručnik-kuharicu u kojemu, osim recepata sa zdravim jelima, bit će opisane i prikazane sve tehnike kuhanja i rezanja koje su se koristile u sve tri radionice ovog ciklusa. Priručnik će obogatiti fotografije jela i ilustracije tehnika pripreme hrane, a namijenjen je djeci i roditeljima za zajedničko kuhanje zdravih obroka kod kuće, ali i za poučavanje djece vještinama u kuhinji.

 

Komentari su zatvoreni.